chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні пропонують скасувати квартирну чергу

17 березня 2016 о 14:05

У державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву пропонують скасувати застарілу норму про постановку на квартирну чергу, а для отримання пільгового кредиту використовувати реєстр речових прав.

Хоча в черзі зараз стоїть понад 600 тис. українців, левова частка тих, хто потребує поліпшення житлових умов, навіть не намагалися там зареєструватися. Крім молоді та малозабезпечених громадян, термінової і активної участі держави у забезпеченні житлом потребують переселенці та учасники АТО.

Про це пише Gazeta.ua з посиланням на UBR.

«Зараз дізнатися, чи достатньо у людини квадратних метрів, можна, відкривши дані реєстру речових прав. Тому ми пропонуємо виключити норму обов'язкової реєстрації у квартирній черзі для пошукачів держкредитів», — сказав перший заступник голови правління «Держмолодьжитла» Сергій Комнатний.

Також він вважає за необхідне змінити формулу компенсації частини кредиту. Зараз у ній фігурує розрахункова ціна, яка встановлюється щороку Мінрегіоном, інколи вона вдвічі менша за реальну, в результаті людина фактично має право на відшкодування не 30%, а лише 15% вартості житла.

«Ми пропонуємо використовувати оціночну вартість», — розповів Комнатний.

Ці побажання ще не оформлені в законопроект, зате ще дві ініціативи вже внесені в парламент: про відшкодування учасникам АТО 50% вартості житла і про орендну житло.

Чиновник вважає, що в соціальне житло можуть інвестувати не тільки самі власники і держава, а й приватні інвестори, міжнародні донори.

«Забудовники, що зводять соціальне житло, можуть не платити ПДВ. Ця норма існує давно, але на практиці цього не відбувається, податківці зазначають, що механізм треба доопрацювати, щоб пільга зараховувалася автоматично», — зазначив Комнатний.

Для роботи з міжнародними донорами потрібна реформа Фонду. "Ми працюємо 25 років, проте незрозумілі інвесторам, адже, з одного боку ми залучаємо кошти, а з іншого, включені до реєстру неприбуткових організацій", — говорить Сергій Комнатний.

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути