chrome firefox opera safari iexplorer

150 країн переходять на нову вакцину від поліомієліту

18 квітня 2016 о 17:28

Понад 150 країн почали перехід на нову оральну вакцину проти поліомієліту, що є важливим кроком на шляху знищення цієї хвороби, заявляють організації з охорони здоров'я.

Перехід триватиме 18 місяців.

Нова версія вакцини більше не буде містити ослаблений варіант 2-го типу вірусу поліомієліту, який ліквідували 1999 року, повідомляє ВВС. Україна.

Зміна стосується переважно країн, що розвиваються, а також України, Росії, Мексики та інших відносно багатших країн.

2015 року в світі було лише 74 випадки паралічу, спричиненого поліо — в Афганістані й Пакистані. Країни Африки вже понад рік вважаються вільними від поліомієліту.

Два випадки в'ялого паралічу було також в Україні, після чого уряд почав кампанію з вакцинації дітей.

«Рідкісні мутації»

Протягом наступних двох тижнів тисячі фахівців будуть відстежувати перехід на нову вакцину в 155 країнах.

За словами доктора Стівена Кочі з американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), вакцина, яку використовують зараз, містить живий ослаблений вірус трьох типів поліомієліту.

«Але нам більше не потрібен компонент другого типу, оскільки його більше немає у світі», — каже він.

«І в дуже рідкісних випадках він може мутувати і призводити до поліомієліту... Тому видалення другого типу з вакцини забирає цей ризик і гарантує, що ми використовуємо вакцину, яка працює краще з кожним разом», — наголошує доктор Кочі.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути