chrome firefox opera safari iexplorer

5 помилок після занять спортом. Будьте здоровими!

11 квітня 2016 о 09:29
Що ми робимо після того, як зробили вправи, побігали чи поїздили на велосипеді?

Найчастіше — і навіть не намагайтесь це заперечити — ми повертаємось додому і сідаємо на диван. Або ж прямуємо у душ, перевдягаємось та їдемо на роботу.

Якщо все так, це означає, що ми вчиняємо найрозповсюдженіші помилки відновлення після фізичного навантаження.

Ось п’ять речей, які ми робимо неправильно або взагалі не робимо, щоб успішно закріпити результати вправ.

1. Їжте так, ніби й не бігали

Харчування після фізичних вправ дуже важливе для стрункого та здорового тіла. Більшість дієтологів рекомендують комбінації карбогідратів з протеїнами, щоб відновити наші запаси поживних речовин, які були втрачені під час занять спортом.

Але більшість із нас використовує вправи, щоб потім з’їсти надміру  шкідливої їжі.

Якщо ви намагаєтесь схуднути, то лише одна мить слабкості може зруйнувати усю важку роботу у спортзалі.

Розважливо ставтеся до продуктів, які обираєте, та особливо до їх кількості і калорійності. Не переїдайте, хоча організму саме цього зараз хочеться. Обмежте розмір порції — нехай вона буде такою, ніби ви нічого особливого не робили.

Розрахувати потрібну калорійність допоможуть мобільні застосунки для фітнесу і здоровогохарчування, яких нині багато.

Фото Yuri Numerov/Flickr

2. Розтягуйтеся так, ніби вам нікуди не треба йти

Якщо ви поміркований спортсмен, ви завжди лишаєте розтягнення на кінець заняття. Ваші м’язи у цей час вже розігріті та гнучкі.

Але що робимо ми? Пропускаємо розтягнення і прямуємо до душу.

Натомість вправи на розтягнення важливі для здоров’я м’язів, зв'язок та попередження ушкоджень. Саме ці вправи здатні знизити рівень стресу, покращити сон і допомогти скинути вагу.

Розтягуйтесь не поспішаючи — так, ніби вам нікуди не треба йти. Додайте 10-15 хвилин тренування гнучкості до решти вправ — але лише після них, а не на початку. Вони настільки ж важливі, як усі решта занять і кардіо-тренування.

3. Не сидіть на канапі

Величезна помилка — сідати після вправ на канапу. Справді, відновлення і відпочинок після фізичних навантажень дуже важливі, адже м’язи мають адаптуватися. Але треба лишатися активними з двох причин.

Перша — якщо ви й далі повільно рухаєтесь, робите прості рухи, ваші зв’язки лишаються мобільними та поступливими. Друга — ви спалюєте калорії завдяки звичайному термогенезу.

Їх кількість відрізнятиметься у різних людей, однак, лишаючись рухомими, можна легко спалити сотні калорій протягом дня, не лишаючи усі ці сподівання на заняття спортом.

Як бути активним, коли тіло хоче відпочинку? Один зі способів — одягатися спеціальним чином. Вірте чи ні, однак вибір одягу дуже впливає на те, скільки ви рухаєтесь протягом дня.Деякий одяг, — наприклад, еластичні бриджі, допомагає спалювати калорії.

Фото tigercop2k3/Flickr

4. Записуйте свої відчуття, ніби говорите з психологом

Як ви почуваєтеся після тренування? Відповідь на це запитання варто записати. Це допоможе подовжити програму тренування. Журнал вправ нагадує вам про ваші досягнення, прогрес, виявляє проблеми з вагою і дасть знати, якщо ви не завершили блок занять.

Приділіть кілька хвилин цим записам. Напишіть, що саме ви робили сьогодні, скільки часу, як ви почувалися, коли розпочали, коли тренування було у розпалі (було нелегко, чи були ви впевнені у собі?) і які ваші відчуття вже після тренування.

Не забудьте розповісти щоденнику про ваш настрій, стрес чи важкі стосунки.

Фото tigercop2k3/Flickr

5. Плануйте тренування

Який інструмент відновлення є найважливішим? — Ручка чи смартфон, календар або будь-який інший засіб для графіка тренувань. Щойно завершили — заплануйте нову сесію, ніби вона має найбільшу вагу серед усіх ваших справ. Так ви будете впевнені, що не пропустите наступний раз.

Якщо у вашому плані будуть різні види активностей: біг, плавання, воркаут, різної тривалості та різного ступеня важкості, ви зможете повністю охопити увесь комплекс здорових тренувань. Найкраще мати тижневий план.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути