chrome firefox opera safari iexplorer

Чистий четвер 2016: що відбувається цього дня

27 квітня 2016 о 12:40

Великий або Чистий четвер – день очищення не тільки душі, а й тіла. З якими подіями пов'язаний Чистий четвер, як правильно поводитися в цей день і чому так важливо вмитися до сходу сонця.

Якого числа Чистий четвер у 2016 році?

Чистий Четвер
Чистий Четвер © Depositphotos

Велика Страсна седмиця, яка цьогоріч триває з 25 до 30 квітня – це останній тиждень перед Великоднем. Саме на цьому тижні всі дні називаються Страсними або Великими, кожен із них присвячений певним подіям, пов'язаним з останнім періодом перебування Ісуса Христа серед людей.

Великий (Чистий) четвер у 2016 році припадає на 28 квітня.

Які ж церковні ритуали, народні традиції і звичаї пов'язані з цим днем?

Великий четвер – церковні богослужіння

Чистий Четвер
Чистий Четвер © Depositphotos

Починаючи з Чистого четверга і до світлого Христового Воскресіння у всіх церквах і православних храмах проводяться служби, присвячені страсним подіям, які ось уже понад дві тисячі років тому Ісус Христос пережив у цей день.

Увечері в Чистий четвер здійснюють Утреню Великої п'ятниці або службу Великого четверга – Дванадцяти Євангелій, на якій згадуються страждання і хресна смерть Сина Божого. Численні віруючі під час богослужінь сповідаються і причащаються.

Також у Чистий четвер під час церковних богослужінь згадують Таємну вечерю. Саме в цей день Ісус Христос встановив обряд Євхаристії – Святого Причастя, який полягає в тому, що віруючі куштують вино і хліб, маючи на увазі під ними Тіло і Кров Ісуса Христа.

Чистий Четвер
Чистий Четвер © Depositphotos

Під час Таємної вечері Ісус омив ноги своїм учням, що символізувало прояв братньої любові і смиренності. У деяких храмах також проводиться цей обряд. Єпископ, подібно до того, як це зробив Ісус, омиває ноги священикам.

У Великий четвер Патріарх благословляє ароматне церковне масло миро, яке потім розвозять по всіх єпархіях і парафіях. Через обряд миропомазання християни отримують благословення Святого Духа.

У Чистий четвер у церквах запалюється особлива четвергова свічка, що символізує велику любов людей до Спасителя. По закінченню служби віруючі намагаються донести цей вогник додому, не загасивши його по дорозі. Вдома полум'ям четвергової свічки висвітлюють усі куточки, щоб прогнати біду і нечисту силу, і ставлять перед іконами.

Чистий четвер – обмивання

Чистий Четвер
Чистий Четвер © Depositphotos

В останній четвер Великого посту особливу увагу слід приділити чистоті власного тіла. Вважається, що вода в цей день має по-справжньому магічні властивості.

Протягом усього Великого посту люди очищали душу, а ритуал очищення тіла проводився в четвер Великої Седмиці. З давніх-давен було прийнято встати в цей день дуже рано, до сходу сонця, і скупатися у відкритому водоймищі – річці або озері. Люди вірили, що разом із сонячними променями в очищене тіло увіллються добрі і чисті думки, а протягом року хвороби обходитимуть стороною.

З ритуалом обмивання в Чистий четвер також пов'язана і дівоча любовна магія. Дівчина, яка встигла до схід сонця зануритися або хоча б умити обличчя в проточній воді, весь рік буде красивою і коханою.

Чистий четвер – підготовка до Великодня

Чистий Четвер
Чистий Четвер © Depositphotos

Цього дня люди намагаються закінчити наведення порядку в оселі, саду і дворі, з тим щоб до Великодня більше не займатися брудною роботою.

Проводиться генеральне прибирання, велике прання і весь навколишній простір звільняється від накопиченого мотлоху і сміття.

У Чистий четвер також господині розпочинають підготовку до великоднього столу: готують закуски, печуть паски, фарбують яйця.

Джерело: tochka.net
Розділи: Традиції

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути