chrome firefox opera safari iexplorer

На Рівненщині знімають фільм про Бориса Возницького

19 квітня 2016 о 17:32

Документальний фільм про легенду музейної справи України Бориса Возницького знімають на Рівненщині.

Першу частину стрічки, над якою працювали упродовж року, презентують вже цього тижня. На показ запросили доньку Бориса Возницького – Ларису Возницьку-Разінкову. Тим часом автори працюють над другою серією фільму, повідомляє «День».

Перша частина стрічки – це, передусім, екранізація біографії найавторитетнішого музейника України, пояснює режисер Микола Величковський. Вона має назву «Золота підкова Возницького» Зйомки відбувалися на Рівненщині — у селі Ульбарів, де народився Борис Возницький, у місті Дубно, а також в урочищі Гурби, де відбувався найбільшій в історії УПА бій між повстанцями та військами НКВС.

«Матеріали до фільму збирали по крупинці – там голос Бориса Возницького, там записи, там відгуки. Нам надала архіви Лариса Возницька-Разінкова, — розповідає одна з авторів сценарію Любов Пшенична. – На початку стрічки є фрагмент, коли у дитинстві Борис Возницький знайшов підкову. Власне, від цього моменту ми й відштовхувалися. Адже в подальшому саме з його ініціативи був створений популярний туристичний маршрут найвідомішими замками Львівщини «Золота підкова». Також хотілося показати, яким Борис Возницький був у дитинстві, юності. Окрім села Ульбарів, зйомки відбувалися у підземеллях Дубенського замку, де він бігав школярем, а ще у Гурбах. Річ у тім, що Борис Возницький був в УПА і проходив там вишкіл. Але перед битвою його порятували, відправивши додому. Пізніше Возницький разом із своїм учнем започаткував там будівництво пам’ятника. Але до його відкриття не дожив».

Наступна частина фільму буде про порятунок замків, зокрема, Дубенського, Олеського, Підгорецького, Золочівського. А останню серію стрічки присвятять пам’яті про Бориса Возницького.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути