chrome firefox opera safari iexplorer

Перша арт-галерея ковалів відкрилася в Києві

11 квітня 2016 о 10:15

У приватній колекції представлено близько 100 унікальних виробів ковалів з різних регіонів України

Кована туфелька, букет троянд з металу, набір шахів у вигляді дзвіночків. Близько сотні унікальних виробів ковалів з різних регіонів України представлені в приватній арт-галереї в Рівному. Всі їх довгі роки збирала бізнес-леді Ніна Крока. Вона побудувала свій бізнес на продажу металу, але полюбила авторські роботи основних клієнтів — ковалів.

Експонати збирала по крихтах — їх дарували самі ковалі, — розповідає жінка. Згодом в офісі місця стало не вистачати. Так з'явилася ідея відкрити галерею.

«Своє життя я зв'язала з металом, навіть моє дівоче прізвище було Коваль. Напевно, серед предків таки були ковалі, — каже Ніна Крока. — Думаю, від їх і передалася любов'ю до металу, якою хочу поділитися з усіма людьми, тому відриваємо арт- галерею».

Частина колекції стоїть в центрі міста. Біля краєзнавчого музею створюють Алею кованих скульптур. Там можна побачити гігантську карусель, казкову дівчину Даринку і символ миру «Життєві цінності». Ці фігури встановлюють щороку після всеукраїнського фестивалю ковалів «Металеве серце України», який вже третій рік поспіль проводить Ніна Крока. Її мрія — зробити Рівне столицею ковалів. Тому роботу коваля-переможця встановлюють в центрі міста для того, що б кожен житель і гість міста міг нею захоплюватися.

На цей День незалежності в Рівному проводитимуть вже четвертий фестиваль. Головну тему, на яку створять скульптури, організатори поки не розкривають.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути