chrome firefox opera safari iexplorer

Пішов з життя засновник хору «Гомін» Леопольд Ященко

03 квітня 2016 о 23:45

У Києві на 88 році життя помер відомий дисидент, народний артист України, композитор і керівник хору «Гомін» Леопольд Ященко.

Про це на своїй сторінці на Facebook журналіст Вахтанг Кіпіані, повідомляє DT.UA.

«Творець хору „Гомін“, який був одним з чільних оберегів українства за комуністичних часів. Я його вперше побачив, але спершу почув влітку 1988 року», — написав він.

«Того самого дня я не вступив на соціологію в Київському університеті. Їхав додому на метро сумний, бо попереду мала бути радянська армія з Карабахами і іншими гарячими точками. У якийсь момент мені здалося, що чую музику. Перша думка — поїхав дахом, бо звідки могла бути українська музика в метрополітені ім. Леніна. Але насправді — це був він, Ященко, з улюбленою сопілкою. Це був наче сигнал — що все буде добре», – написав Кіпіані.

Л. Ященко народився 2 червня 1928 року в Києві. У 1947—1949 навчався у Київському державному музичному училищі імені Глієра, в 1954 закінчив історико-теоретичний факультет Київської консерваторії, у 1957 році — аспірантуру Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР.

У 1969 році він заснував етнографічних хор «Гомін», метою якого було відродження українського календарного фольклору.

За це 28 вересня 1971 року його виключили зі Спілки композиторів України з формулюванням за «ідейні помилки, допущені в керівництві хором», а хор був ліквідований як «націоналістичний».

У 1989 році Ященко поновили в Спілці композиторів України, а хор «Гомін» першим у Києві публічно виконав національний гімн «Ще не вмерла Україна».