chrome firefox opera safari iexplorer

У світі епідемія ожиріння — науковці б'ють на сполох

02 квітня 2016 о 08:19

Один із десяти чоловіків та сім із десяти жінок у світі страждають на ожиріння. Ситуація лише погіршується, тож у 2025 році п'ята частина населення Землі буде мати надмірну вагу, стверджують вчені.

Тривожна статистика була опублікована у науковому журналі The Lancet, пише Українська правда. Життя.

Дослідники вивчали дані 19,2 млн дорослих людей протягом 40 років – перші спостереження розпочалися ще у 1975 році та завершилися у 2014-му, повідомляє The Daily Mail.

Виявилося, що у світі приблизно 640 мільйонів чоловіків та жінок мають надмірну вагу, із них 266 мільйонів – це чоловіки та 375 мільйонів – жінки.

Найповнішими виявилися громадяни Китаю та США. днак саме Сполучені Штати потрапили на перше місце за кількістю людей, котрі мають високу ступінь ожиріння.

В Україні на ожиріння страждає 22,1% населення. Для порівняння, у Великобританії цей показник становить 28,4% для жінок та 26,2% для чоловіків, і є найгіршим у Європі.

Загалом показник ожиріння у країнах Західної Європи коливається від 20 до 24%.

У 2025 році, передбачають дослідники, українці досягнуть рівня 25,9% ожиріння населення.

Вони також з'ясували, що населення Землі кожні десять років ставало на 1,5 кг важчим з 1975-го.

Дослідження проводили науковці з Королівського коледжу Лондона та фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Однак тренд є характернішим для західних країн: США, Канади, Великобританії.

Показники надмірної ваги серед чоловіків за чотири десятиріччя зросли майже втричі – до 11%. Серед жінок цей показник збільшився вдвічі — до 15%.

Як передбачають вчені, до 2025 року 18% чоловіків та 21% жінок у світі страждатимуть на ожиріння.

Тенденція загрожує сплеском діабету, серцевих хвороб та раку.

Найменший рівень індексу маси тіла у країнах із високим доходом населення спостерігається у японців. Тим часом найвищий рівень індексу маси тіла – у громадян США.

Мешканки Швейцарії та чоловіки з Боснії мають найнижчу масу тіла.

Патологічне ожиріння, коли вага людини впливає на базові функції її організму – дихання і ходу, характерна для 1% чоловіків і 2% жінок у світі. Загалом 55 мільйонів людей страждають на патологічне ожиріння.

Збільшення маси тіла за сотанні 40 років не спостерігалося у жінок із Японії, Сингапура та кількох європейських країнах – Чехії, Бельгії, Франції і Швейцарії.

Команда дослідників також звернула увагу на кількість людей, які мають занадто низьку масу тіла.

Ці показники знизилися серед чоловіків – з 14% у 1975 році до 9% у 2014-му. Також 10% жінок нині є занадто худими, тоді як 40 років тому їх було 15%.

«Епідемія ожиріння у світі занадто швидко розвивається, щоб її можна було призупинити ліками від кров'яного тиску чи діабету, чи навіть кількома додатковими велодоріжками. Ми маємо координувати глобальні світові ініціативи — наприклад, знижувати вартість здорової їжі порівняно зі шкідливою, чи вводити податки на перероблені продукти та харчі з високим вмістом цукру», — такого невтішного висновку дійшли автори дослідження.

Науковці також додають, що з такими значними показниками ожиріння світ стикається вперше.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути