chrome firefox opera safari iexplorer

У травні Жовківський замок знову відкриють для відвідувачів

26 квітня 2016 о 13:52

Уперше за всю новітню історію стародавнього Жовківського замку його вдалося вивести з аварійного стану, повідомляє ZIK. 

Ця твердиня за шість із половиною століть вистояла не одну облогу. Та от примхи часу, а ще – постійно незакінчені реконструкції витримати було значно важче. Відтак остання реставрація коштувала десятки мільйонів гривень.

Директор історичного заповідника Володимир Герич розповідає, що відновити культурну пам’ятку завдяки проекту підтримки «Скарби прикордоння – охорона культурної спадщини».

«Ми реалізували шість завдань з реставрації Жовківського замку: накрили дахи, а це вже на століття, також відновили західну вежу, зміцнили кухонний комплекс та зробили чорнове подвір’я з інженерними мережами, і візит-центр для туристів», – ділиться Володимир Герич.

Крім того, у замку відновили східну вежу, у якій відкрили три експозиційні зали. А от у другому залі для відвідувачів створили єдиний в Україні музей – «Ідеальне місто». Саме так називають середньовічну Жовкву, наприкінці 16 ст. перебудовану за концепцією архітекторів європейського ренесансу, зокрема Леонардо да Вінчі. Філософія планування такого міста – максимальна зручність для мешканців.

«Центральною частиною експозиції є макет, на якому можна побачити всі будиночки, які були в Жовкві. Ми зробили цей наочний посібник відповідно до інвентарних описів міста середини 18 століття», – розповідає працівник заповідника Наталія.

Ще одна експозиція має назву «Гетьманська зала». Тут виставили старовині портрети п’яти гетьманів, які мали стосунок до Жовкви. Загалом на реставраційні роботи витратили 1 мільйон 40 тисяч євро. Профінансував проект Євросоюз, десятину коштів виділив Кабінет міністрів України.

«Це для мене справді велика радість та несподіванка. Коли я приїхала сюди два роки тому, то навіть не знала, за що треба братися насамперед, щоб врятувати замок. У реставрацію вкладено неймовірну працю», – зазначила координатор проекту, представниця польської сторони Дорота Хілік.

Свої ворота для відвідувачів Жовківський замок відкриє вже з наступного вівторка, 3 травня.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути