chrome firefox opera safari iexplorer

За яких умов українці можуть навчатися в Польщі безкоштовно?

07 квітня 2016 о 11:11

Польська освіта набуває все більшої популярності серед української молоді. Тому актуальним постає запитання на яких умовах українці можуть безкоштовно здобувати вищу освіту в Польщі.

1. Наявність «Карти поляка». Для таких українців, які мають історичне коріння з польською державою, доступне безкоштовне навчання за державний кошт на загальних підставах разом із польськими громадянами. Умови вступу повністю залежать він навчального закладу. Найчастіше це конкурс атестатів з профільних предметів (якщо прагнете вступити на медичний, то найбільше значення мають оцінки з біології, хімії) або співбесіда з абітурієнтом. Результат вступу залежить від рівня вишу і конкуренції на конкретний напрямок. Для деяких університетів він сягає 95%.

2. Безкоштовні місця для іноземців. Кількість таких безоплатних місць залежить від навчального закладу, проте зазвичай це число варіюється в межах 1-2 місця на факультет. Однак, кількість претендентів на одне безкоштовне місце сягає 70 осіб, тому конкуренція тут більш ніж жорстка.

3. Ректорська стипендія. Це ще один шанс безкоштовно навчатися в польському виші, проте з нею найбільше непорозумінь. По-перше, отримується вона лише після вступу та навчання в закладі не менше 1 семестру. По-друге, ректорська стипендія – це не реальні гроші, які видаються студенту на руки, це часткове або повне звільнення від оплати за навчання у виші. Розмір стипендії, можливість її отримання – індивідуальні і залежать від конкретного навчального закладу. По-третє, для отримання стипендії є лише декілька підстав: дуже хороші результати в навчанні, які значно вищі середнього рівня; соціальна стипендія – надається тим, хто доводить документально про значне погіршення фінансового становища його сім’ї; вагомі результати в спорті, неодноразові виступи на змаганнях за виш.

4. Гранти на рівні державних фондів та декілька стипендіальних програм від фондів, окремих вишів чи міст. На приклад, проект Teraz Wroclaw, стипендії від Міжнародного Вишеградського Фонду, програма обміну студентами Erasmus, що надає можливість безкоштовного навчання лише на 1-2 семестри. Уряд Республіки Польща щорічно надає гранти на навчання та стажування талановитим українським студентам та абітурієнтам, проте кількість місць обмежена. Наприклад, гранти на навчання на ступінь магістра у 2015/2016 н.р. надавались лише 2-м особам.

Джерело: Твоє місто
Розділи: Новини освіти

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути