chrome firefox opera safari iexplorer

День музеїв.Які цікаві заходи нас чекають?

18 травня 2016 о 11:08

Щорічно 18 травня відзначають Міжнародний день музеїв.

У цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.

Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року, коли 11 генеральна конференція Міжнародної ради музеїв (ICOM) відбулась у Москві та Ленінграді. Тоді ж запропонували й девіз свята: «Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».

У кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема. У 2016 році це «Музеї і культурні ландшафти».

Музейні заклади з усієї України приєднуються до святкування цього професійного свята всіх музейників і приготували цілу низку цікавих заходів для відвідувачів.

Зокрема, у Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького відбулася презентація проекту «Обери музей свого настрою», який організували управління туризму Львівської міської ради спільно з музеями Львова. Проект триватиме з 19 травня по 24 червня.

У Музеї найдавніших пам’яток Львова 18 травня дворик перетвориться на мистецьку площадку: художники відтворюватимуть давні ремесла з використанням природних матеріалів – глини та шкіри. Будуть проведені майстер-класи з гончарства, тиснення по шкірі тощо.

Студенти кафедри режисури та хореографії Львівського національного університету ім. Івана Франка представлять танцювальну програму

О 22.00 відбудеться 3d меппінг «І князі заговорили…». Музей стане об’єктом для створення аудіовізуального образу, який відкриє його з нового ракурсу у культурному просторі міста.

А у Києві у Національному художньому музеї України в рамках підготовки до святкування Міжнародного дня музеїв, відбудеться випробування архітектурного освітлення з використанням провідних технологій світлового дизайну Урочисте ввімкнення нового архітектурного освітлення буде у Ніч музеїв 21 травня о 22.00. Його супроводжуватиме аудіо-світлова інсталяція (музичний супровід Івана Москаленка (Dj DERBASTLER). Всередині музею в цей час проходитимуть спеціальні нічні заходи (з 21:00 до 23:00). Ідея, розробка проекту та інсталяція належать громадському об’єднанню New Vision Production, куратори проекту – Наталія Манжалій і Ольга Підопригора.

Харківський художній музей до європейської акції «Ніч музеїв» 21 травня планує провести пленер студентів навчальних художніх закладів, майстер-класи, різноманітні виставки та лекції, концертні виступи, а також окрему програму безкоштовних екскурсій.

Святкова програма Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту розпочнеться о 12.00 відкриттям обласного дитячого фестивалю-конкурсу «Веселковий передзвін» за участі колективів шкіл естетичного виховання області. Працюватиме ярмарок-продаж творів народних умільців краю і майстер-клас із виготовлення орігамі, за сприяння Генконсульства Словацької Республіки в Ужгороді, відкриють фотовиставку «Архітектурні мотиви Старої Братислави». Виступи фольклорних ансамблів Закарпатської області та цілий мистецький блок.

Запорізький обласний краєзнавчий музей 18 травня запрошує на тематичні екскурсії, квести, етноконцерт та майстер-клас гри на етномузінструментах. Також відбудуться екскурсії нічними вулицями старого міста «Олександрівські таємниці».

Джерело: zik.ua
Розділи: Туристичні новини

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути