chrome firefox opera safari iexplorer

До України повернули середньовічний меч вікінгів

16 травня 2016 о 12:30

Естонська влада повернула Україні середньовічний артефакт — меч вікінга.

Пам’ятку незаконно вивезли з України і збиралися передати до Росії, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

«Поверненню цієї цінності до України ми сердечно завдячуємо естонській стороні, яка затримала передачу меча до Росії. Зі свого боку Україна надала докази про те, що знайдений меч був незаконно вивезений з території України», — розповів начальник управління музейної справи та культурних цінностей Мінкульту Василь Рожко.

Меч вікінга привезли до Києва. Фото аеропорту «Бориспіль»

У відомстві повідомили, що раритетний меч буде передано Національному науково-дослідному реставраційному центру для проведення експертизи та реставраційних робіт, після чого він стане державною частиною Музейного фонду і буде експонуватися.

Археолог та пам`яткоохоронець Максим Левада висловив впевненість, що повернений меч, вірогідно декорований сріблом, і належав якомусь видатному воїну.

Фото аеропорту «Бориспіль»

Під час експертизи з'ясувалося, що пам'ятці близько тисячі років, а на аукціонах за неї можна отримати не менше 17 тисяч євро.Як повідомлялося, меч епохи вікінгів конфіскували взимку цього року на прикордонному пункті Лухамаа в Естонії.

Спочатку Естонія збиралася віддати знахідку Росії, але пізніше було встановлено українське походження пам'ятки.

Раніше Україна офіційно зверталася до Естонії з проханням повернути старовинний меч.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути