chrome firefox opera safari iexplorer

Історія української вишиванки

19 травня 2016 о 17:04

Завжди цікаво і в той же забавно бачити, коли молоді дизайнери представляють на подіумах «етнографічні етюди» — сучасні версії традиційних вишиванок. Цікаво — тому, що дивно, як легко придумане в народі може потіснити найсучасніші вишукування. Забавно — тому, що часто ці дизайнери створюють «варіації на тему», навіть не замислюючись, який сенс містить в собі кожен елемент орнаменту справжньою вишиванки.
Сьогодні День вишиванки, і ми вирішили розповісти вам про вікові секрети, які таїть в собі цей головний символ України. У далекі часи, коли освіту ще не було обов'язковим, вишиті візерунки з легкістю замінювали школу. Принаймні, деякі предмети — вже точно.

Вишиванки
© Depositphotos

Історія
Зараз ви, ймовірно, здивуєтеся. Але результати археологічних розкопок в Україні показали, що вишивкою наші предки займалися з ... доісторичних часів. Ну, або трохи пізніше. Принаймні, орнамент, до болю нагадує те, що ми маємо можливість спостерігати зараз, є на стародавніх тканинах, знайдених в Десятинної церкви. Зруйнованої, до слова, ще в XIII столітті.
Орнаменти в їх сучасному вигляді в Україну прийшли з Азії. В результаті довгих митарств вони міцно вжилися в культуру мешканців долини Дніпра і стали традиційно українськими. Причому, спочатку монополію на барвисті візерунки встановила церква, і лише пізніше вони перекочували на одяг мирян. Першими «біржами» з продажу вишиванок стали Київ, Львів та Броди. Ці наряди «від кутюр» спочатку виробляли, в основному, для Козацької старшини і знаті. Але, як це зазвичай буває, незабаром бомонду стали наслідувати і всі інші. Так вишиванка стала народною.

Вишиванки
© Depositphotos

Вишиванки
© Depositphotos

Географія

Якщо вам до цих пір здається, що Україна ділиться на 24 області, розкажіть про це любителям вишиванок! Для них наша країна складається з трьох основних регіонів. Перший — важкодоступні райони Полісся та Гуцульщини. Там поширені строгі геометричні орнаменти. Другий — центральна і східна частини, від річки Буг, уздовж по Дніпру на південь. Це батьківщина «флори і фауни» — вишиванки з квітами і тваринами придумали там. І третій регіон — всі інші: Волинь, Галичина, Полтава. Тут щось середнє: теж квіти і рослини, але все-таки з ухилом в геометрію.
Що стосується кольору, то тут все складніше. Наприклад, в Поліссі люблять робити вишиванки з червоними візерунками, але з невеликими вкрапленнями чорного. Це ж можна сказати про Лемківщині і Поділля — там теж дотримуються стриманої класики. Чи то справа вишиванки з Гуцульщини та Буковині — ось де справжнє буйство фарб!

Вишиванки
Вишиванки MARCH11 © net-a-porter.com

Вишиванки
Вишиванки MARCH11 © net-a-porter.com

Малювання
Ні для кого не секрет, що орнамент вишиванок — це справжня тайнопис. Наприклад, в основі більшої частини візерунків лежать дві стихії — Вода і Сонце. Бачили восьмикутні квіти і розетки? Це символи світила, а, значить, народження, нового життя. Згорнулася в клубок «змія» — нескінченна енергія води. Справжній гімн альтернативної енергії!
Навіть дивно, що ні Шерлок Холмс, ні Еркюль Пуро жодного разу не зверталися до українців за новими шифрами — дізналися б багато нового. Наприклад, що ромби — це не просто багатокутник, а символ родючості і чоловічої сили. А ось журавлина — це знак міцної сім'ї, мак — юності і краси, а хміль — дивно, але розуму. Загалом, було б що розповісти професору Моріарті!

Вишиванки
Вишиванки MARCH11 © net-a-porter.com

Вишиванки
Вишиванки FIGUE © net-a-porter.com

Праця
Звичайно, головне — що вишито. Але не менш важливо і як. Є більш ста способів завдати один і той же вигляд орнамент. Якщо на Полтавщині вважають за краще «хрестик» і шов «за голкою», то в Харківській області люблять за допомогою грубих ниток робити об'ємний орнамент. Така собі вишивка в 3D!
Однак, мабуть, особливою винахідливістю славляться майстрині на Буковині: у них в хід йдуть і срібні і золоті нитки, і шовк, і шерсть, і бісер. Та й методами вишивки вони ніякими не гребують. Куди там сучасним ательє.

Вишиванки
Вишиванки TALITHA © net-a-porter.com

Вишиванки
Вишиванки FIGUE © net-a-porter.com

Психологія
Це, мабуть, найголовніший шкільний предмет, якому вчили вишиванки. Сама по собі копітка робота привчала до терпіння і стриманості, чого багатьом з нас, погодьтеся, не вистачає. Багатство орнаментів розвивало уяву і відкритість поглядів. А велика кількість матеріалів — вміння вчасно прийняти рішення.
І, нарешті, не треба забувати, що вишиванки насамперед створювали для чоловіка — в знак любові, вірності, та й просто щоб уберегти від різних згубним впливів. Хто знає: може, і зараз замість тисячі смс і телефонних дзвінків варто подарувати йому красиву національну сорочку, і купа проблем відразу буде вирішена? Загалом, сьогодні є привід це обміркувати. З днем вишиванки!

Вишиванки
Вишиванки MARCH11 © net-a-porter.com

Джерело: tochka.net
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути