chrome firefox opera safari iexplorer

Механізм субсидування в Україні — це проста роздача бюджетних коштів, — експерт

14 травня 2016 о 18:46

В Україні сьогодні немає цивілізованого механізму субсидування, а діючі моделі — це просто роздача бюджетних коштів, заявила DT.UA експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень Оксана Короткевич.

«Діючі моделі, на мою думку, гірші, ніж дотування „Нафтогазу“, яке постійно здійснювалося до 2015 р. Це просто роздача бюджетних коштів. Усю цю систему треба змінювати. І не тільки модель надання субсидій на житлово-комунальні послуги. Реформа енергетичних субсидій потребує супутніх заходів в інших галузях», — наголошує експерт.

Короткевич зазначає, що лише субсидуванням населення питання не обмежується.

За її словами, промисловість і бізнес потребують впровадження заходів для енергоефективності, інвестицій в інфраструктуру, програм перенавчання фахівців, а банківська система повинна будувати фінансову інфраструктуру для монетизації пільг і відкривати кредитні лінії для проектів енергоефективності для малого й середнього бізнесу.

Крім того, на думку експерта, транспортна галузь має вдосконалювати систему громадського транспорту, знаходити альтернативні способи вантажоперевезень (залізничні й водні шляхи), підтримувати приватний громадський транспорт у перехідний період.

Також соціальна галузь потребує вдосконалення пенсійного й медичного страхування, підвищення мінімальної зарплати, підтримки малозабезпечених верств населення, наголошує Короткевич.

«Усе це має координуватися макроекономічною політикою, а саме — управлінням інфляцією, посиленням ринкових процесів і стимулюванням конкуренції», — заявила вона.

Нагадаємо, після підвищення цін на газ кількість домогосподарств, які будуть отримувати житлові субсидії, зросте до 8-9 млн, заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути