chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко: 45-гривневе «покращення» від уряду Гройсмана

06 травня 2016 о 12:15

«Останні дні ЗМІ активно тиражують «жорстку» і «принципову» позицію уряду Гройсмана про необхідність невідкладного розгляду парламентом змін до бюджету в частині соціального захисту громадян» — про це на радіо Ера сказав голова Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко.

«Серед ключових соціальних ініціатив нового уряду – вимога індексувати пенсії та заробітні плати з 1 грудня на 10%. За задумом піар-служби уряду щоденне повторювання тези про те, що життя «покращиться» аж на 10%  з 1 грудня може мінімізувати гнів народний від очікуваного підвищення тарифів», — вважає Микола Томенко.

Політик пояснив що буде означати 10% індексація для пересічного громадянина: «Як відомо, Верховна Рада на чолі з Володимиром Гройсманом вночі і з оплесками ухвалила бюджет від уряду Яценюка на 2016 рік. В цьому документі, за який, між іншим, голосували всі нинішні міністри — колишні депутати, передбачав підвищення пенсій та заробітних плат з 1 грудня на 6%., — нагадав Микола Томенко. —  Отож, виконуючи своє ж рішення, нинішній уряд вирішив від себе додати ще 4%».

Микола Томенко роз’яснив що це означає на практиці:  «Після 6% підвищення пенсії та заробітної плати з 1 травня цього року мінімальна пенсія складає 1130 грн. Отож, якби з 1 грудня відбулося планове підвищення на 6%, то більше як 7 млн. пенсіонерів отримали до своєї мінімальної пенсії ще 67 грн. 80 коп. і мали б пенсію в сумі 1197, 8 грн. Тепер, додавши ще 4%, мінімальна пенсія складе 1243 грн., а так званий додаток від нового уряду – 45 грн. 20 коп. Отож ціна інформаційної кампанії уряду Гройсмана про потужну соціальну підтримку найменш захищених пенсіонерів дорівнює 45 грн. 20 коп. для кожного пенсіонера, що отримає мінімальну пенсію».

Микола Томенко зазначив, що подібною є також історія з мінімальною заробітною платою: «З 1 травня мінімальна заробітна плата складає 1450 грн. За плановим підвищенням  від Яценюка з 1 грудня мала бути 1550 грн., тому нинішня надбавка від Гройсмана сягатиме лише 45 грн.»

Коментуючи ситуацію з бюджетниками, він наголосив, що більшість із них навряд чи  отримає 10% надбавку з 1 грудня, оскільки у більшості бюджетних організацій (ВНЗ, заповідники, музеї, тощо) непередбачено коштів на збільшення фонду заробітної плати.

«Підсумовуючи, треба відзначити, що перші дні роботи уряду Гройсмана засвідчують, що в українській владі змінилося те, що нічого не змінилося – «піар понад усе»!», — зауважив Микола Томенко.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути