chrome firefox opera safari iexplorer

Невже керівництву держави заборонили ходити до Шевченка?

22 травня 2016 о 12:26

Лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко висловив здивування тим, що сьогодні, в день 155-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі, не прийшли пошанувати українського генія представники нинішньої влади.

«Зазвичай, у травні, на річниці повернення Тараса Шевченка в Україну, тисячі українців з’їжджаються у Канів, щоб пошанувати свого ідеологічного батька. Зрозуміло, за часів Російської імперії та Радянського Союзу в ці дні діяла пряма заборона на проведення масових заходів, а тим більше, якщо хтось з українців з’являвся у вишиванці чи з українською символікою, це означало відповідну реакцію з боку правоохоронних органів. Але сьогодні, в незалежній Україні, для кожного справжнього українця Чернеча гора – це духовна столиця українства, а пошанування Шевченка – це пошанування нашого світоглядного батька», – зазначив М. Томенко.

Він зауважив, що після Революції гідності пошанування Тараса Шевченка, зокрема, в день його перепоховання на Чернечій горі, відбувається вже втретє. І от світоглядний парадокс нинішніх керівників держави: ті, хто обійняв посади на ідеях патріотизму, любові та самопожертви заради України, вже третій рік ігнорують Шевченка.

«Вже третій рік поспіль в ці дні на Чернечій горі – жодного представника української влади: ні Президента, ні Прем’єр-міністра, ні Голови Верховної Ради, а в цьому році – власне, і жодного міністра Шевченко не побачив. Тому виглядає таким чином: можна прийти до влади на гаслах любові до України… Але бажано любити і шанувати Україну щоденно!», – вважає Микола Томенко.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути