chrome firefox opera safari iexplorer

Радовниця 2016: якого числа відзначається і що це за свято

10 травня 2016 о 11:11

Сьогодні, 10 травня, православний світ відзначає Радовницю 2016. Як обчислюється день свята, яких традицій і ритуалів дотримуються.

Якого числа Радовниця і що це за свято

Радоница
Радуница © Depositphotos

Через дев'ять днів після Великодня, у вівторок, православна церква відзначає Радовницю — Великдень для померлих. Цього дня поминають покійних родичів.

Саме слово Радовниця означає згадування померлих, а також радість від долучення їх до вічного життя і перемоги над смертю через смерть і воскресіння Ісуса Христа. Радовниця також має назву Проводи, Поминки, Батьківський день.

Радовниця: традиції свята

Починаючи з Радовниці у церквах поновлюється спів літії по покійним, який не проводився від Великого четверга.

У багатьох місцях вважалося, що у Великодній період тільки після настання Радовниці можна поминати померлих близьких, оскільки саме цього дня вони вперше розговляються після Великодня.

Крім того, після Радовниці знімається заборона на миття в лазні, якої дотримувалися до цього періоду також із Чистого четверга.

У християн в цей період існує давній слов'янський звичай. У Радовницю на кладовищі люди відвідують могили померлих родичів. На могили приносять квіти, свічки, великодні паски, крашанки та інші частування і здійснюють поминальну трапезу. Частину приготовленої їжі віддають бідним на спомин душі.

Церква засуджує народний звичай поминання родичів міцними алкогольними напоями, вважаючи його язичницьким.

Вирушаючи на кладовищі, не забувай, що для християн поминання померлих полягає, перш за все, не в трапезі на їхніх могилах, а в донесенні до них радісної звістки про світле Христове Воскресіння.

За народними прикметами, на Радовницю обов'язково дощить, і хоча б одна крапля впаде на землю. Вмитися дощовою небесною водою — на щастя і молодість.

Джерело: tochka.net
Розділи: Традиції

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути