chrome firefox opera safari iexplorer

Томенко відмовився брати участь у довиборах до Верховної Ради

24 травня 2016 о 17:04

Лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко відмовився брати участь у довиборах до Верховної Ради у п’яти округах, які відбудуться 17 липня. На його думку, довибори перетворюють на скупку мандатів для влади.

«Брати участь в легітимації процесу купівлі мандатів народних депутатів в мажоритарних округах я не буду. Це – неправильно і аморально», – написав він у своєму блозі на «Лівому березі».

Він висловив вдячність низці громадських організацій та політичних сил, які йому запропонували підтримку на цих довиборах. Зокрема, чорнобильським організаціям, ветеранам АТО, партіям «Батьківщина», «Народний рух України» та ін.

«У свою чергу, я сформував пропозицію – висунути єдиного кандидата від опозиційних до влади Петра Порошенка та олігархів, що її підтримують, політичних сил, щоб ці довибори стали виборами самостійних політиків та їхніх програм, і а не владним аукціоном з продажу мандату мажоритарника», – нагадав М. Томенко.

Натомість, за його словами, сталася ситуація, коли практично по всіх округах і, зокрема, на Чернігівщині, про готовність балотуватися на цих довиборах вже заявили до десятка представників так званих опозиційних до Президента партій. «Це означає, що влада розігрує звичний для неї сценарій, коли демократи будуть між собою сваритися, а кандидат від влади під прикриттям правоохоронних органів буде скуповувати голоси на окрузі. За таких обставин зрозуміло, що купівлю депутатських мандатів не можна буде зупинити», – вважає Микола Томенко.

«Цілком очевидно, що нинішній склад парламенту приречений: не в цьому, так в наступному році відбудуться дострокові парламентські вибори. А у разі, якщо Президент найближчим часом не піде на дострокові парламентські вибори, то суспільство вимагатиме вже не лише парламентських, а й дострокових президентських виборів», – зазначив Томенко.

Тому, на його переконання, сьогодні треба думати про те, як готувати вже ті, «великі вибори»: ухвалювати нове виборче законодавство, визначати зрозумілі правила гри і принципи домовленостей бодай в українському демократичному політичному середовищі.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути