chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах урочисто стартував Всеукраїнський фестиваль «Кобзар єднає Україну»

20 травня 2016 о 14:49

19 травня у Черкасах урочисто відкрився Всеукраїнський фестиваль теле- і радіопрограм «Кобзар єднає Україну», повідомляє Рідна Черкащина.

Засновником і організатором заходу, присвяченого 202-й річниці з дня народження Т.Г. Шевченка, є Держкомтелерадіо, а сам фестиваль триватиме до 23 травня на базі Черкаської філії НТКУ.

Як і обіцяли організатори, фестиваль «Кобзар єднає Україну» стає традиційним. Попри економічну скруту на українській землі, захід уже вдруге приймає Черкащина.

Окрім конкурсу серед радіо- та телевізійних робіт, організатори підготували історико-просвітницьку програму з відповідними заходами в Умані, Чигирині та Каневі.

«Ми так тікали від «руского міра», що пробігли український світ. Отож, наше завдання – повернутися до цінностей, традицій, настанов українського світу. І фестиваль «Кобзар єднає Україну» – одне із складових такого завдання», – сказав під час урочистого відкриття цього фестивалю в Черкасах голова Оргкомітету, засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

«Ми разом із вами пройдемо пішою ходою останнім шляхом Шевченка, як і 155 років тому, коли він повернувся в Україну. Також за підтримки нашого фонду в Каневі народний художник Микола Бабак відкриє виставку раритетних світлин кінця ХІХ- початку ХХ століття», – повідомив М. Томенко.

Говорячи про значення Тараса Шевченка для сьогоднішньої України, він зауважив: «Чому ми всіляко популяризуємо ідеї Шевченка? Бо вони і об’єднують Україну і спонукають владу не забувати про власний народ. От хотів би порадити посадовцям – від президента до місцевих чиновників – щоденно перечитувати знаменитий твір Кобзаря «Холодний Яр», написаний на Черкащині, а особливо кінцеву частину поеми:

“…По якому правдивому,
Святому закону
І землею, всім даною,
І сердешним людом
Торгуєте? Стережіться ж,
Бо лихо вам буде,
Тяжке лихо!.. Дуріть дітей
І брата сліпого,
Дуріть себе, чужих людей,
Та не дуріть Бога.
Бо в день радості над вами
Розпадеться кара.
І повіє огонь новий
З Холодного Яру”.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути