chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську відзначили 125-у річницю відомої землячки Олени Блаватської

11 травня 2016 о 09:52

У Дніпропетровську відзначили 125-у річницю відомої землячки – письменниці, теософа та філософа Олени Блаватської. Вшанування письменниці вперше відбулось на офіційному рівні, повідомляє Радіо Свобода.

У Національному гірничому університеті організували міжнародну конференцію «Блаватська і сучасність. Духовні аспекти сучасного світорозуміння», у якій взяли участь філософи, культурологи, вчені та теософи з різних країн світу.

У ході конференції відбулась публічна лекція екс-віце президента Теософського товариства, радника парламенту Індії з питань екології Махендри Сінгала про Олену Блаватську. Окрім того, в ході конференції презентували створений дніпропетровськими журналістами фільм «Олена Блаватська. Повернення…».

У фільмі знайшла відображення непроста історія створення єдиного в світі музею Олени Блаватської та її родини у Дніпропетровську, який наразі є одночасно музеєм, науковим і просвітницьким центром.

Окрім того, в Музейному центрі Блаватської відбулось читання фрагментів із творів письменниці та відкриття оновленої експозиції «Блаватська. Доля і спадщина», а у Дніпропетровській консерваторії – концерт, присвячений її пам’яті.

2015 року одна з центральних вулиць Дніпропетровська, вулиця Щербицького, що поблизу обласної ради, була перейменована рішенням в. о. міського голови Дніпропетровська Галини Булавки на вулицю письменниці, уродженки міста Олени Блаватської.

Тоді ж вулицю Ленінградську, де розташований будинок-музей Блаватської, перейменовано на вулицю Князя Ярослава Мудрого.

Олена Блаватська (1831–1891) народилася в Катеринославі. Письменниця, мандрівниця, філософ. Здійснила триразову навколосвітню подорож. Заснувала Теософське товариство, головною метою називала «створити ядро Всесвітнього Братерства, де не буде мати значення різниця раси, колір шкіри, стать, каста й віросповідання».

Цікаві факти

  • У своїй автобіографічній книзі «Моє життя» Магатма Ганді зазначав, що на його світогляд вплинули особисте спілкування з членами Теософського товариства і читання праць О. П. Блаватської.
  • Згідно з книгою культуролога і політолога Ксенії Мяло, Магатма Ганді казав, що для нього було б радістю «торкнутися краю одягу пані Блаватської».
  • У 1991 році кіностудією «Центрнаучфільм» був знятий фільм «Хто ви, мадам Блаватська?». Головну роль у фільмі зіграла народна артистка Росії Ірина Муравйова.
  • Всі роботи О. П. Блаватської, як і раніше перевидаються, часом у кількох редакціях. Її твори перекладені на всі європейські мови, а також на іврит, арабську, тамільську, гінді, китайську, японську, в'єтнамську та багато інших.
  • У 1975 році урядом Індії була випущена пам'ятна марка, присвячена 100-річчю створення Теософського товариства. На марці зображено печатку Товариства і його девіз: «Немає релігії вище істини».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути