chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві можна побачити моделі літаків Ігоря Сікорського і почути його голос

18 травня 2016 о 13:29

Всесвітньо відомому українському та американському авіаконструкторові Ігорю Сікорському присвячено історико-меморіальний виставковий проект, який днями презентували у київському Музеї української діаспори.

«Наш Сікорський» — це вперше в Україні, на батьківщині славетного авіаконструктора, відкрито експозицію, котра масштабно показує життєвий шлях та професійні досягнення авіаконструктора, повідомляє Україна молода. 

Частина унікальних експонатів і документів передана Музею української діаспори із Igor I. Sikorsky Histоrical Archive. В експозиції відтворено куточки київського помешкання та майстерні геніального киянина, а також фрагмент його американського кабінету.

У центральній залі експозиції можна побачити масштабну модель літака БіС-2 Ігоря Сікорського, на якому він вперше злетів у небо. Там також представлено стендові моделі літаків та гелікоптерів Сікорського від українських авіамоделістів. Відвідувачі виставки можуть переглянути біографічний фільм, у якому звучить голос геніального конструктора.

Окрема зала розкриє життя Ігоря Сікорського у США. У ній — унікальні світлини, зроблені в родинному колі та під час його подорожей; рекламні постери й матеріали, що розкривають діяльність компанії конструктора. Там є і винаходи послідовників Сікорського, роботи переможців всеукраїнського конкурсу стартапів Sikorsky Chаllenge.

«Це грандіозний проект, яким ми віддаємо шану нашому славетному співвітчизнику, — каже директор Музею української діаспори Оксана Підсуха, — Сікорський втілив найсміливіші мрії, які він виношував iще хлоп’ям на українській землі. Діяльність Сікорського змінила хід всесвітньої історії. І ми горді, що його славетний шлях розпочався в Києві».

Нагадаємо, Ігор Сікорський народився 25 травня 1889 року в Києві в родині лікаря-психіатра, професора Київського університету Святого Володимира. Ще під час навчання в Першій київській гімназії він сконструював свою першу модель гелікоптера з гумовим моторчиком. Із 1907 до 1911 року навчався в Київському політехнічному інституті, де організував студентську авіаційну спільноту, вступив до Київського товариства повітроплавання. У Києві Ігор Сікорський створив, зокрема, знаменитий БіС-2. Його «Ілля Муромець» — чотиримоторний біплан — був збудований на Російсько-балтійському вагонному заводі й поставив низку рекордів та здійснив історичний переліт із Санкт-Петербурга до Києва у червні 1914 року.

У 1919-му авіаконструктор емігрував до США. Уже у 1923-му заснував власну компанію Sikorsky Aeroengineering Corporation. Серед його кращих розробок, створених у США: S-38 – пасажирський літаючий човен, який забезпечив розвиток транспортної мережі американського континенту, його перший американський гелікоптер VS-300 (S-46), що дав початок подальшим розробкам гвинтокрилів. Саме на гелікоптерах Сікорського було здійснено перші перельоти через Атлантику (1967) та Тихий океан (1970). На сконструйованих Ігорем Сікорським гвинтокрилах і зараз літають президенти різних країн світу. Повітряні машини, зроблені за кресленнями видатного киянина, діють як повітряні шпиталі, гасять лісові пожежі і слугують арміям не в одній країні.

Виставка «Наш Сікорський» триватиме до кінця жовтня.