chrome firefox opera safari iexplorer

У наступному році завершать створення історико-меморіального комплексу «Садиба Миколи Костомарова»

16 травня 2016 о 16:01

Сьогодні, в день народження видатного українського історика, мислителя Миколи Костомарова, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, голова Благодійного фонду «Європа» Валерій Дубіль та культуролог Борис Дєдов презентували в Чернігові проект експозиції історико-меморіального комплексу «Садиба Миколи Костомарова», над створенням якого вони працювали з 2008 року, і поінформували журналістів про те, що основні будівельні роботи з відновлення музею-садиби завершились.

Тепер на черзі – формування експозицій цього історико-меморіального комплексу, повідомив Микола Томенко. За його словами, остаточне завершення робіт заплановане на 2017-й рік, коли виповниться 200 років з дня народження Миколи Костомарова.

Микола Томенко ще раз наголосив, що цей проект — унікальний приклад, коли місцева громада та ініціатива політиків, громадських діячів і бізнесменів дала можливість врятувати історичну будівлю, перетворити її на музей та створити цілий історико-меморіальний комплекс.

За його словами, перший зал експозиції цього комплексу, присвячений Кирило-Мефодіївському товариству, попередньо, буде відкритий вже у цьому році, на День слов’янської писемності і культури – 24 травня. Як відомо, Микола Костомаров був одним із ідеологів Кирило-Мефодіївського братства та автором знаменитої «Книги буття українського народу», світоглядної конституції України.

Нагадаємо, сьогодні Микола Томенко перебуває в Чернігові, де він прочитав лекцію в Чернігівському національному педагогічному університеті ім. Т. Шевченка на тему «Оптимальна Конституція для України» та презентував свій навчальний посібник «Україна: історія Конституції». На зустрічі з вчителями він передав до шкіл Чернігова «Українські щорічники» та посібники «Україна: історія Конституції». Крім того, в рамках проекту «Здоровим і спортивним бути модно» Микола Томенко передав спортивний інвентар для Чернігівської школи-інтернату.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути