chrome firefox opera safari iexplorer

У замку «Сент-Міклош» на Закарпатті відбувся фестиваль квітів

16 травня 2016 о 14:08

Перший квітковий фест під назвою «Кохання в Сент-Міклош» пройшов у замку села Чинадієво Мукачівського району. Нове життя в цю історичну будівлю вдихнули тридцять тисяч троянд, композиції та арт-інсталяції з яких розмістили у приміщеннях стародавнього замку-фортеці.

Проведення цього оригінального фесту стало можливим завдяки організації Асоціації флористів України та за сприяння родини Йосипа Бартоша, який є орендарем та хранителем замку. До участі зголосилося десять команд із різних куточків країни: Луцька, Запоріжжя, Києва, Полтави, Харкова, Дніпропетровська, Вінниці, Луганська, Миколаєва. Як розповіла член оргкомітету Катерина Фединчук із Луцька, «задум організувати тут фестиваль квітів виник у Вікторії Соловей – представника асоціації та координатора фестивалю, яка кілька років тому відпочивала на Закарпатті, і відвідавши замок «Сент-Міклош», буквально закохалася в нього. Тож давно виношувала мрію про подібний фестиваль квітів.».

Для створення квіткових композицій фахівці використали троянди, хризантеми та чимало природного матеріалу, знайденого навколо замку: листя, гілки, мох, цвіт, насіннєві коробочки тощо. До підготовки долучилося сто кращих флористів України. Не обійшлося і без волонтерів, помічників, число яких ще більше. Як результат, фахівці представили концептуальну флористику, сучасний арт.

Квіткові інсталяції можна побачити у найнесподіваніших місцях: і на фасаді будівлі, і всередині, і біля входу, вони навіть обрамлюють глибокий колодязь на подвір’ї замку. Вся ця квіткова феєрія присвячена одній темі – кохання. І це не випадково, адже й сам середньовічний замок має славу романтичної будівлі – він був свідком справжнього кохання Ілони Зріні та графа Імре Текелі. Виступи гуртів «Піано», «Батяри», «Плесо» чудово гармонували із царством квітів та доповнювали романтичну атмосферу фесту.

Кількість відвідувачів нового фестивалю є цілком достатньою, як для камерної події. Організатори сподіваються, що цей романтичний фест стане щорічним і припаде до душі як закарпатцям, так і гостям із різних куточків України та з-за кордону. А це, переконаний господар замку, сприятиме збереженню унікальної середньовічної будівлі.

Вже наступних вихідних, 21-22 травня, у замку Сент-Міклош в Чинадієві знову вируватиме життя: тут відбудеться п’ятий ювілейний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош», упродовж якого проводитимуться лицарські турніри, двобої з мечами та  алебардами, лунатиме автентична музика, готуватимуться смачні страви за старовинними рецептами.

Джерело: День

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути