chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд перевірить музеї після крадіжки «Апостола» 1574 року

18 травня 2016 о 17:30

Кабінет Міністрів перевірить найбільші музеї країни, щоб виявити масштаби крадіжок цінних експонатів, заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Так він відреагував на крадіжку стародруку з національної бібліотеки імені Вернадського,повідомляє ВВС. Україна.

«Ми знаємо, що вкрали першу друковану в Україні книгу — „Апостол“ Івана Федорова 1574 року», — заявив пан Гройсман.

За його словами, до групи людей, які мають перевірити музеї, мають увійти громадські активісти та депутати. При цьому перевірити для початку мають «два-три» найбільші музеї.

«Треба провести повну інвентаризацію фондів. Доручаю профільному віце-прем’єру та міністру культури перевірити, що було вкрадене або привласнене. Треба повернути вкрадені надбання», — доручив керівник уряду.

Дивна крадіжка

Стародрук з бібліотеки Вернадського, ймовірно, 10 травня викрав чоловік, що проводив перевірку книг, повідомляють у київській поліції.

ЗМІ від самого початку повідомили, що викрадена книга — це «Апостол» Івана Федорова. Однак директор бібліотеки Володимир Попик в коментарі ВВС Україна заперечив, що це саме ця книга.

«Ми не підтверджуємо інформацію щодо назви книжки. Викрадена книжка не та, про яку пишуть у пресі», — сказав він 16 травня.

Назвати видання, яке вкрали, він відмовився, пославшись на таємницю слідства.

Міліція також не оприлюднювала назву видання.

Фоторобот підозрюваного, який оприлюднила поліція/bbc.com

Фоторобот підозрюваного, який оприлюднила поліція/bbc.com

«Зі слів працівників бібліотеки, до них прийшов чоловік, який назвався представником контролюючого органу і надав копії документів для проведення звірок тих книг, які в них зберігаються. Після чого назвав список тих видань, які він би хотів перевірити», — повідомила поліція Києва.

Там відзначають, що чоловік попросив окреме приміщення, де б він зміг спокійно працювати.

Упродовж дня він кілька разів виходив із приміщення, залишавши там свої речі, а наприкінці робочого дня вийшов і назад уже не повернувся.

«Коли персонал бібліотеки почав звіряти видані йому для ознайомлення видання, вони виявили відсутність стародруку», — додають правоохоронці.

Вони також наводять опис підозрюваного, який зробили працівники бібліотеки: «На вигляд чоловіку приблизно 35-40 років, зріст 170 см, худорлявої статури, русяве волосся».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути