chrome firefox opera safari iexplorer

20 років тому Україна віддала третій у світі ядерний арсенал: як це сталося

02 червня 2016 о 13:18

2 червня 1996 року Україна повністю позбавилась ядерної зброї. Того дня з України в Росію вивезли останні ядерні боєприпаси. В п'яти українських областях ще залишалися шахтні пускові установки, проте до 2001 року їх також знешкоджено, нагадує Gazeta.ua.

"Наявність в Україні третього за потужністю ядерного арсеналу турбувала провідні держави світу, які панічно боялися появи нового потужного члена «атомного клубу». Уряди США та Росії докладали всіх зусиль, аби якнайскоріше провести ядерне роззброєння України, — пише Ігор Мельник у статті «20 років без ядерної зброї» для сайту«Збруч».

Роззброєння України проведене в рамках міжнародного «Будапештського меморандуму». 5 грудня 1994 року в столиці Угорщини укладена угода між Україною, США, Росією та Великою Британією – «Меморандум про гарантії ядерної безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї».

За максимальними оцінками, після розпаду СРСР Україна мала до 6 тисяч ядерних зарядів. На той час ядерні арсенали Великобританії, Франції та Китаю нараховували менше, ніж по тисячі боєголовок. США мали 22 тисячі, Росія понад 30 тисяч.

Ракета «Сатана» в Музеї ракетних військ стратегічного призначення поблизу селища Побузьке Кіровоградської області. Експонатом зберегли залишки шахтної пускової установки:

РС-20. Вона ж "Воєвода", проте найвідоміша як "Сатана"

РС-20. Вона ж «Воєвода», проте найвідоміша як «Сатана». Автор: varandej.livejournal.com

За різними оцінками, в України були дислоковані 176 міжконтинентальних балістичних ракет. Ними опікувалася 43-я ракетна армія зі штабом у Вінниці. Вони були встановлені у 176 шахтних пускових установках на теренах Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської та Миколаївської областей.

Важкі бомбардувальні авіадивізії володіли 43 стратегічними бомбардувальниками, озброєними 1068 крилатими ракетами з ядерними зарядами.

Вже 1991 року з України стали вивозити до Росії тактичну ядерну зброю. Наступного року президент Леонід Кравчук призупинив цей процес.

«Через політичну нестабільність, що склалася, та плутанину ми не можемо бути впевнені в тому, що ракети, які вивозяться нами, знищуються, а не потрапляють до недобрих рук. Україна вважає потужність заводу зі знищення ядерних арсеналів, розташованого у Росії, недостатньою», – наводив його слова київський корпеспондент газети «Известия» Сергій Цикора.

«Істотним недоліком Будапештського меморандуму є те, що він не передбачає чіткого механізму реалізації його положень, адекватної і потужної відповіді на ймовірні загрози, що робить цей документ, по суті, символічною декларацією. Адже в ньому йдеться лише про проведення консультацій у разі виникнення загрози незалежності та суверенітету України, її існуючих кордонів тощо, без конкретизації подальших дій. Таким чином, починаючи з дня підписання Будапештського меморандуму і дотепер немає однозначної і переконливої відповіді щодо його здатності гарантувати безпеку нашій державі. При цьому Україна є найбільшою державою у Європі, що не входить до існуючих договорів про колективну безпеку на континенті», — йдеться зараз на сайті Міністерства закордонних справ України у статті «Договір про нерозповсюдження ядерної зброї» розділу, присвяченого участі України в міжнародних організаціях.

«Будапештський меморандум включає одне єдине зобов'язання — не застосовувати проти України ядерну зброю, ніхто цього не робив, і загроза застосування ядерної зброї щодо України не звучала», — сказав наприкінці 2015 року глава МЗС Росії Сергій Лавров.

До Росії вивезли 67-85 тон збройового плутонію та 80-102 тон високозбагаченого урану-235.

«Україна віддавала Росії матеріальних цінностей на астрономічну суму: 8-10 млрд. $. за високозбагачений уран і 33,5-42,5 млрд. $. за плутоній. Це при мінімальній оцінці вартості його виробництва – 500 млн. $. за тонну. Загалом це цінності загальною вартістю 41,4-52,5 млрд. $! Нагадаю: увесь держбюджет України у 92-93 роках складав 7-9 млрд. $», — писав Юрій Костенко, тодішній Міністр охорони навколишнього природного середовища, в циклі статей «10 міфів про ядерне роззброєння України».

Насправді ж «Україна віддала свою ядерну зброю за безцінь, не отримавши навіть 3% згаданої суми», — порахував журналіст Ігор Мельник.

Сьогодні Російська Федерація вдосконалює свою ядерну зброю, про що цього року заявив президент Володимир Путін.

«Як фактор стримування Росія як одна з провідних ядерних держав буде цю зброю вдосконалювати», — сказав він цього року в ефірі телеканалу «Россия 1».

Розділи: Аналітика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути