chrome firefox opera safari iexplorer

21 червня у Львові – Світовий день музики

11 червня 2016 о 20:11

 

Світовий день музики (Fete de la Musique) – це ініціатива, що стартувала у Парижі 1982 року, і наразі охоплює понад 120 країн і 740 міст світу. Щороку 21 червня, у день літнього сонцестояння, музиканти і аматори вільно виходять на вулиці своїх міст, і разом з мешканцями наповнюють їх музичним драйвом, повідомляє ZIK.

Особливість світового свята музики полягає у тому, що всі виступи у рамках заходу – безкоштовні для глядачів та неприбуткові для організаторів і виступаючих. Ідея свята – це вільне поширення музики у вільних містах світу, від людини до людини. Тож програма формується за принципом «знизу» – організатори щороку збирають заявки на сайті від гуртів, виконавців, локацій (музеїв, галерей, кав’ярень, магазинів, офісів, готелів, бібліотек чи навіть приватних двориків) та волонтерів.

За ці роки до свята музики у Львові приєднувалися Сашко Положинський (Тартак), Женя Галич (o.torvald), Антитіла, DRUMТИАТР, ГИЧ Оркестр, Бурдон, Lemko Bluegrass Band, Green Silence, Оленки, Три кроки в ніч, Wszystko, Оркестр Че, Гапочка, Файно, Атмасфера, DJ Gooch, Kickit Records, хор Народного ансамблю пісні і танцю «Черемош», молодіжний хор Дримба, хор Gaudeamus, музичні школи, студенти Львівської музичної академії та артисти Львівської обласної філармонії, дитячі, дорослі, аматорські і вже дуже відомі колективи.

Наразі (8-9 червня) до Свята музики у Львові 2016 вже приєдналися 27 локацій та 47 гуртів і виконавців (інформація на сайті постійно оновлюється і актуалізується, незабаром чекайте на повну програму, і не втрачайте останню нагоду долучитися!).

Важливою подією цьогорічного Свята музики у Львові 2016 стане святкування п’ятиріччя відомого львівського гурту ГИЧ Оркестр, які є співзасновниками Свята музики у Львові. Ще одна не менш приємна новина – до світового Свята музики приєдналися Одеса та Тернопіль!

Львівське Свято музики з радістю відправляє 21 червня своїх музичних послів – гурт «ТроєЗілля» – на виступ у Зеленому театрі в Одесі.

А у Львові найцікавіше буде відбуватися на районах: Сквер Гідності на Сихові, Горіховий Гай на Володимира Великого, вулиця Джона Леннона, ТВК Південний на вул. Виговського та інші локації.

Львів вже п’ятий рік поспіль приєднується до Світового дня музики – у 2015 році участь у святі взяли майже сотня гуртів та виконавців на 40 різних локаціях; у 2014 – 50 місць і 140 гуртів та виконавців; 2013 року – понад 80 учасників заповнили близько 40 різних місць у Львові.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути