chrome firefox opera safari iexplorer

22 українських фестивалі цього літа

08 червня 2016 о 09:36

Своя «головна музична подія» вигулькнула практично у кожному регіоні України.

ВВС Україна підготувала хронологічний огляд фестивального літа'2016:

Porto Franko Gogol Fest

8-12 червня. Івано-Франківськ. Ще взимку директор ГОГОЛЬFEST Максим Демський сказав, що кожного року в Україні відкриватиметься «нова культурна столиця», і у 2016 це — Івано-Франківськ". За його словами, Владислав Троїцький (засновник фестивалю) раніше приїздив до Франківська і заявив, що місто потребує масштабного мистецького фестивалю. «Ідея ця пустила коріння», додав пан Демський. Відтак ГОГОЛЬFEST, який досі проводили у Києві, отримав нову платформу. У програмі фестивалю традиційно багато складових: візуальна, музична, дискусійна, освітня. KISFF, Wiz-Art, Docudays та Фест 86 презентують свої програми. Із гучних імен на сцені — Dakh Daughters, Карпа, Пур:Пур, Брутто.

OSTROV

10-12 червня. Київ. Труханів острів на Дніпрі у центрі Києва вже не раз приймав різні події — рок-фестивалі, шведських фанів на Євро-2012... Ну а OSTROV — це справжній рейв. Організатори запевняють, що пропонуватимуть відвідувачам лише «правильну електронну музику». Такою, на їхню думку, є сети від Dixon, Tale Of Us, Woo York, Juan Atkins, DJ Koze, President Bongo & The Emotional Carpenters, а також численних інших імпортних і вітчизняних ді-джеїв і саундпродюсерів. Можна танцювати до ранку, або принаймні поки не запрацює метро.

РОК БУЛАВА

17-19 червня. Переяслав-Хмельницький. Ще одна альтернативна музична точка на мапі Україні. Фестиваль продовжує набирати оберти, у програмі знову є зарубіжні учасники, і, можливо, у майбутньому РОК БУЛАВА стане одним із тих фестів, які можуть запрошувати іменитих західних зірок. Поки що ж весь удар тримають українські хедлайнери, зокрема АНТИТІЛА, Роллікс, Моноліт, Cherry-merry, Morphine Suffering. Загалом на двох сценах РОК БУЛАВИ — кілька десятків відомих і молодих гуртів. Готуйте ґади і косухи.

Burn The Scene For Fun

18-19 червня. Село Колодязьки, Житомирська область. «Ці грьобані хіппі пруть прямо на нас» — фраза, якось виголошена одним із постійних відвідувачівфестивалю, мимоволі стала його неформальним гаслом. Напевно, це найбільш DIY-ний фестиваль України. Подію проводять уже увосьме, і за цей час на саморобній сцені на галявині у лісі під Житомиром виступили десятки українських та закордонних гуртів. Жанри, у яких вони грають, варіюються від поп-панку до екстремального грайндкору, однак у всіх є спільна риса — гурти, як і фестиваль, здебільшого не мають нічого спільного із комерцією. Цього року «сцену палитимуть» добре відомі серед поціновувачів української альтернативної музики Somali Yacht Club, BOMG, Cold Comfort, ветерани хардкор-руху із Ужгорода The Symbioz, харків'яни Burrow, а також три іноземних гурти. «Окрім музики, на BTSFF проводять майстер-класи, лекції, фрі-маркет та спортивні змагання», — розповіли ВВС Україна організатори події.

ALFA JAZZ FEST

24-27 червня. Львів. Минулого року фестиваль зустріли із протестами — його головним спонсором є російський «Альфа-Банк», і проведення події учасники пікетів називали «підтримкою бізнесу країни-агресора». Це не зупинило організаторів, і фестиваль знову привозить до Львова еліту світової джазової сцени. Родзинкою цьогорічної програми стане кубинський джазовий трубач, піаніст і композитор Артуро Сандоваль, на поличці якого — десять нагород Ґреммі, шість Billboard Music Award та одна Еммі. Окрім нього на головній сцені виступатимуть Есперанса Сполдінґ, квартет Бренфорда Марсаліса, Пет Метіні та багато інших. Словом, повний комплект для поважної публіки або тих, хто просто хоче дати джазу — у Львові, як стверджують організатори, «джають усі».

UPark Festival

6-8 липня. Київ. У цьому місці мають лунати фанфари. Особливо у головах тих, хто шаленіє від каліфорнійських легенд Red Hot Chili Peppers і меланхолійної естетики британців Muse. У 2012-му «перці» зібрали у Києві аж цілий НСК «Олімпійський», на попередніх концертах Muse у Києві також був биток. Схоже, цей попит таки переважив усі острахи та сумніви, і липневийфестиваль ознаменує остаточне повернення топового ешелону світових зірок до змореної конфліктом України. Окрім згаданих монстрів на сцені також інді-цукерка The Kills, британський прорив Nothing But Thieves і українські фаворити The Hardkiss. Такому лайн-апу позаздрить практично будь-яке європейське місто.

ФАЙНЕ МІСТО

7-10 липня. Тернопіль. Фест стартував лише у 2013 році, але вже називає себе «найочікуванішою подією року». Самі організатори цього разу очікують більше 8 тисяч відвідувачів і, «поки вся Україна шукає місто, де провести наступного року Євробачення», роблять ставку на учасників та переможців конкурсу різних часів. У лайн-апі — Zdob si Zdub з Молдови та фінські костюмовані фріки Lordi, раптом хтось іще пригадує таких. Серед десятків анонсованих гуртів також Crazy Town i Pain — справжня потіха для неформалів, які ностальгують за початком 2000-их.

Atlas Weekend

8-9 липня. Київ. «Жодних жанрових обмежень. Тільки хороша музика!» — кажуть на сторінці фестивалю, заснованого лише минулого року. У відборі учасників справді важко простежити якусь закономірність — тут вам і навколотанцювальні проекти GusGus, The Bloody Beetroots, Nneka, Onuka та Іван Дорн, і рокери Apocalyptica та The Subways, і Борис Гребенщиков, Машина времени, Сплин, ну і Brutto — куди ж без них. Без сумніву — відвідувачів буде дуже багато! Цікаві факти: у рамках фестивалю діятиме сцена «Країни мрій», а 10 липня на одній зі сцен транслюватимуть фінал Євро-2016.

Electric Meadow

9-10 липня. Село Туринка, Львівська область. Ще один "лісовий"фестиваль для бородатих поціновувачів андеграунду. Основним напрямком Electric Meadow є тягуча гітарна музика — від психоделіки, до стоунер-року і думу. Цей сегмент української сцени представлений на фесті у всій своїй красі. Окрім того, організатори вже окріпли достатньо, аби запрошувати західних грандів жанру — Dopethrone, наприклад.

Pivdenfest

15-17 липня. Одеса. Добре відомі українській публіці європейські металісти Caliban та Ektomorf на одній із трьох сцен — чим не привід назватися «головною музичною подією літа південної України»? Серед учасників фестивалю ще кілька гуртів із Угорщини, Росії і Білорусі. Хоча ще минулого року Південь афішували як «перший фестиваль українських гуртів на території Одеси». Втім, їх і цього року вистачає. Приміром, Скрябін, який продовжує виступати безКузьми.

Маяк Fest

16-17 липня. Одеса. На противагу попередньому, нішевий та субкультурнийфестиваль. Тут і справді літо, сонце, море... хардкор і панк! Саме на таких жанрах музики спеціалізується це дійство на одеському узбережжі. Про точне місце проведення організатори, щоправда, поки що не повідомили. Але вже відомо, що у програмі — тематичні гурти із Британії, Росії, Білорусі та різних міст України. Фестиваль також відомий веганською кухнею та прихильністю до здорового способу життя.

WOODSTOCK UKRAINE

28-30 липня. Замок Свірж, Львівська область. Як і той самий «Вудсток» зразка 1969-го року, цей фестиваль має гасло Peace, Love and Happiness («Мир, любов і щастя»). У 2012 році його започаткував благодійний фонд «Серце до серця». Подія — кочівна, і щоразу відбувається в іншому місці. Окрім власне того, що цього року організатори обрали для проведення замок Свірж, розповісти можна небагато — на офіційному сайті зазначено лише, що відбір гуртів вже завершили і скоро їх анонсують. Тим часом до події залишилося всього два місяці...

Carpathian Alliance

29-31 липня. Київ. Спершу був присвячений здебільшого фолк- та блек-металу, а проводили його у Карпатах. Цього року темне дійство змінило прописку — тепер у Парку дружби народів у Києві, а також розширило стилістичні рамки. Хедлайнером стануть легенди пауер-металу Blind Guardian. Патлатій публіці також обіцяють такі імениті у своїх жанрах гурти як Solstafir, Primordial, Rotting Christ і Negura Bunget. А ще — реконструкції середньовічних боїв.

Hedonism

29-31 липня. Київ. Абсолютно нова назва, що «уособлює безтурботне життя трьох останніх днів липня на Південному Березі Києва». Аби це ім'я запам'ятали, фестиваль на Трухановому острові вирішив не цяцькатися і одразу заявити про себе серйозними учасниками — Is Tropical та ді-джей-сетом від Hot Chip прямо з Лондона, а також дуже цікавою і своєчасною українською програмою.

ІМПУЛЬС-ФЕСТ

29-31 липня. Харків. Харківська музична сцена настільки потужна, що її представники не лише частенько очолюють списки учасників різних фестивалів в Україні, а й можуть власними потугами провести повноцінний фестиваль у себе вдома. Цього року ИМПУЛЬС виходить на новий рівень — тепер це опен-ейр, а не клубна подія, а лайн-ап суттєво доповнили гостями: окрім корінних харків'ян 5'nizza, Сергія Бабкіна, Оркестр Че, Жадан і собаки у програмі Billy's Band із Санкт-Петербурга, Бумбокс, Brutto, Pianoбой, Один в каное...

СТОПУДІВКА

5-7 серпня. Дніпро. «Наймасштабніший open air регіону» — це досить скромне самовизначення, порівняно з багатьма іншими. Склад учасників фестивалюдещо нагадує сусідній ИМПУЛЬС, хіба що без закордонних гостей. Організатори також обіцяють приїжджим «відкрити новий Дніпро», підготувавши екскурсії містом та його околицями.

Бандерштат

5-7 серпня. Луцьк. «Здоровий український патріотизм у сучасній і актуальній обгортці» — так свою ідею описують організатори. Цього року фестиваль у дуже виграшному становищі, оскільки зумів стратегічно домовитися із менеджментом Джамали про виступ іще до її тріумфу на Євробаченні. Непоганий подарунок «фестивалю українського духу» до 10 річниці його створення. Вітати також приїдуть Брати Гадюкіни, Stoned Jesus, Тартак, Гайдамаки...

ZAXIDFEST

19-21 серпня. Село Родатичі, Львівська область. Коротко: наймасштабніший український фестиваль. І якщо минулого року у вибагливої публіки були певні нарікання щодо хедлайнерів, цього разу організатори вирішили сповна підтвердити свій статус. Кожне оголошення нового учасника у соцмережах супроводжувалося неймовірною кількістю захоплених коментарів (щоправда, тепер цю опцію відібрали). Ще б пак — на Заході можна буде почути DevilDriver, Enter Shikari, Emmure, Crystal Castles, Hollywood Undead, Oomph!, IAMX, Zebrahead, We butter the bread with butter, Black Peaks, і Воплі Відоплясова, які останнім часом не часто тішать своїми живими виступами.

Koktebel Jazz Festival

25-28 серпня. Затока, Одеська область. Переживши непростий переїзд із анексованого Росією Криму до Затоки під Одесою, фестиваль намагається відновити свої колишні позиції. Попри декларований пошук нової музики, багато із учасників цьогорічного фесту вже виступали в Україні — Blue Foundation, Submotion Orchestra, Kadebostany, Garden City Movement, Deussoul & Einius. Хоча є й нові імена, наприклад The Bad Plus, Boom, а організатори мають ще достатньо часу, аби здивувати.

СХІД-РОК

27-28 серпня. Місто Тростянець, Сумська область. Слобожанщина отримала власний рок-фест у 2013 році. Рідкісний випадок, коли таку подію організовує влада міста. Цього року у фортеці «Круглий двір» гратимуть американці Our Last Night, швейцарці Uberyou, а також The Hardkiss, Скрябін, Роллікс та інші українські гурти.

Respublica

1-4 вересня. Кам'янець-Подільський. Формально літо вже скінчилося. Але до біса формальності — чому б не продовжити собі відпустку? Тим паче, якщо ідеться про один із наймасштабніших фестивалів України. Окрім кількох музичних сцен у Кам'янець-Подільській фортеці фестиваль з року в рік привозить до містечка стріт-арт художників, щоб «поступово перетворити депресивні райони міста на музей соціального та територіального мистецтва». Головним хедлайнером фестивалю наразі заявлений The Hardkiss, а загалом у програмі — десятки гуртів і виконавців із різних країн.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути