chrome firefox opera safari iexplorer

Де відсвяткувати Зелені свята за древніми обрядами?

16 червня 2016 о 15:18

Трійця – одне з головних християнських свят. Але багато традицій це свято зберегло ще з прадавніх дохристиянських часів. Трійцю називають зеленими святами або літніми святками. Вона символізує початок літніх польових робіт. І звичаї, що входять до циклу зелених святок, тривають від цього дня аж до свята Купала. У «Парку Київська Русь» зелені свята відзначать 18-20 червня за древніми традиціями.

Одразу за воротами жителі Древнього Києва зустрінуть гостей хлібом-сіллю, а також запропонують узяти зелені трави для прикрашання міста. На вулиці стоятиме великий віз, повний різних трав і квітів, з яких можна буде сплести собі вінок. В давнину вінки виступали оберегами від злих сил і усякого лиха, на зелені свята їх одягали як жінки, так і чоловіки.

А на великому ристалищі Древнього Києва розпочнеться святкова програма, у якій гості Парку зможуть узяти безпосередню участь. Так усіх бажаючих запросять сплести зелений коридор із гілочок берези, узяти участь у обряді кумування, а потім долучать до великого дружного хороводу.

Театралізована програма на свята Трійці включатиме в себе і древні легенди, і кінно-трюкові номери, і показові рукопашні бої, і презентацію коней історичних порід з Княжої конюшні. Чимало цікавих ігор та змагань підготували жителі Древнього Києва для гостей. Для найменших відвідувачів Парку діє дитячий майданчик, допитливих – чекають музеї історичного костюма, древньослов’янського зодчества, середньовічного суднобудування.  А на пляжі Смарагдового озера можна відпочити та покупатись.

Древній Київ у «Парку Київська Русь» розташований в с. Копачів, Обухівського району Київської області.

Дістатися можна маршрутними автобусами від ст. м. Видубичі або власним транспортом.

Парк відкритий з 10:00. Початок програми о 13:00.

Вартість вхідного квитка – 150 грн, для пенсіонерів та студентів – 80 грн, для школярів – 50 грн, дошкільнята відвідують Парк безкоштовно.

Розділи: Традиції

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути