chrome firefox opera safari iexplorer

Історичний центр Одеси офіційно можуть зменшити вп’ятеро, – активісти

30 червня 2016 о 10:54

Історичний центр Одеси забудують численними багатоповерхівками, якщо у міськраді підтримають план зонування міських територій.

Про це заявляють представники одеських організацій «Зелений лист» та «Демальянс», повідомляє Радіо Свобода. 

Після їхніх мітингів мер Геннадій Труханов пообіцяв сприяти тому, що документ доопрацюють. Проте активісти мають намір продовжувати акції протесту, припускаючи, що питання «зонінгу» можуть «протягнути» на наступних засіданнях міськради.

План зонування міських територій має відповісти на запитання: що, де і як можна буде будувати в Одесі найближчим часом. Місцеві активісти заявляють, що остання редакція цього документа складена без урахування інтересів місцевих жителів.

Урбаніст, один з ініціаторів протесту Михайло Мейзерський зауважує, що план «зонінгу» зменшить історичний ареал «старої» Одеси майже вп’ятеро, дозволить легалізувати висотне будівництво у центрі міста та призведе до транспортного колапсу. Адже вузькі вулиці не будуть справлятися з потоком автівок.

Особливе занепокоєння у експерта викликає узбережжя Чорного моря. За його словами, охоронну зону, у межах якої не можна будувати нічого крім гідротехнічних споруд, відповідно до «зонінгу» планують відраховувати від ще ненамитого берега.

«Тобто берег можуть і не намити, наприклад, але віртуальна лінія уже буде. Причому ця лінія місцями проходить по самому піску. Це обхідна шпарина для надання законності вже існуючим забудовам на узбережжі і відкриває можливості для подальшої забудови берега. Це небезпечно тим, що ми зменшуємо наш рекреаційний потенціал», – говорить урбаніст.

«Зонінг» дає забудовнику поле для маніпуляцій»

Представник ініціативи «Антикорупційний офіс» Аркадій Топов наголошує, що «зонінг» не відповідає позиціям Генерального плану розвитку міста. Крім цього, за його словами, цей проект лобіює інтереси виключно забудовників.

«Зонінг» дає забудовнику поле для маніпуляцій. Адже згідно з планом зонування, для встановлення висотності забудовник повинен буде домовлятися з чиновником. Тут і може активізуватися корупційність», – каже Топов.

У містобудівній раді при міському управлінні архітектури заявляють, що враховували пропозиції громадян із доопрацювання цього проекту та відкидають будь-які звинувачення. Хоча колишній головний архітектор Одеси, член містобудівної ради Володимир Глазирін, який був одним з рецензентів плану зонування, погоджується, що документ дещо не відповідає Генплану. Він розповів, що наразі до процесу редагування залучені фахівці з київського інституту «Діпромісто».

Коментуючи резонанс, який викликав «зонінг» в Одесі, архітектор переконаний, що будь-яке місто не має бути «законсервованим», воно має розбудовуватися навіть у центральних районах.

«У всіх нормах рекомендується у громадських центрах міст розташовувати більш-менш елітні житлові будинки, переважно такі, де більше молоді тощо, які не потребують великої кількості дитячих садків, шкіл тощо. Також це можуть бути готелі», – говорить він.

Володимир Глазирін прогнозує, що будівництво на узбережжі навряд чи активізується до таких загрозливих масштабів, як про це говорять активісти.

Труханов відправив «зонінг» на допрацювання

Питання ухвалення «зонінгу» запланували до голосування у порядку денному сесії Одеської міськради на 30 червня цього року. Проте напередодні засідання мер Геннадій Труханов завив про перенесення розгляду.

«Питання прийняття зонінгу, який необхідний нашому місту, у багатьох пунктах не знаходить підтримки у одеської громадськості. А отже, проект «зонінгу» потребує додаткового обговорення. Тому я вважаю, що виносити існуючий проект на сесію міської ради неправильно і передчасно.

Необхідно продовжити консультації, залучити до спільної роботи більш широке коло фахівців і прийти до консенсусу».

Тим часом активісти не поспішають скасовувати свій мітинг.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути