chrome firefox opera safari iexplorer

Мінкульт нарахував 146 музеїв «під окупантами»

23 червня 2016 о 14:01

Про це повідомив начальник Управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України Василь Рожко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністерство не має прямого контакту з працівниками музеїв, людьми, які лишилися за лінією вогню. І не лише тому, що люди бояться контактувати з нами», — зазначив Рожко.

Він розповів, що «зараз ведеться велика робота з упорядкування реєстрів». Якщо раніше статистика показувала, що на непідконтрольній Україні території були близько 70 музеїв, по 35 в Криму і на Донбасі, то тепер цифри значно виросли.

«Лише 82 музеї тільки на території Автономної Республіки Крим і 17 у самому Севастополі, загалом 99 музеїв. І 23 та 24 відповідно (на окупованій території — Ред.) Донецька і Луганська область», — уточнив представник Мінкульту.

За його словами, наразі доля музейних експонатів в окупованому Криму залишається не відомою, тому він наполягає на необхідності моніторингових місій, які б могли контролювати ситуацію.

«Якщо ми знаємо що по суходолу з Криму (музейні експонати — Ред) не вивозяться, то що робиться через водні шляхи, ми не можемо судити. Коли Росія ухвалила закон, яким присвоїла українські культурні цінності, ми розуміємо, що під виглядом виставок, співпраці можуть вивозитися українські культурні цінності. Тому є дуже важливою моніторингова місія, для того, щоб з'ясувати наявність музейних експонатів», — зазначив Рожко.

Також він підкреслив важливість санкцій

«Дуже важливими є санкції. А саме, не співпраця міжнародної спільноти з музеями, які вивозять цінності з Криму і намагаються їх експонувати», — підсумвав Рожко.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути