chrome firefox opera safari iexplorer

На півдні України загинув майже весь урожай ранніх кавунів

24 червня 2016 о 12:56

Через велику кількість дощів та різкі перепади денної і нічної температури повітря у фермерів півдня України загинув практично весь урожай ранніх баштанних культур. Адже тільки за два тижні червня випала річна норма опадів.

За словами аграріїв, спостерігали вони й так звані «солоні дощі», після яких молоді саджанці жовтіли просто на очах та швидко згнивали. Через те, що нинішнього літнього сезону насіння кавунів і динь довелося сіяти заново, покупцям необхідно запастися терпінням та дочекатися кінця серпня, пише Україна молода.

«Надлишок вологи призвів до спалахів захворювань у баштанних культур, через це ми й втратили ранні кавуни, — прокоментував ситуацію директор Інституту південного овочівництва і баштанництва УААН Володимир Лимар. — Якщо температура повітря стабілізується, то фермери можуть очікувати у липні рекордний приріст баштанних культур за добу! Тому, незважаючи на втрату раннього врожаю, до кінця серпня та початку вересня мешканці України свої кавуни все ж таки отримають».

За словами фермерів Херсонщини, в цьому році їм довелося нести подвійні витрати на все через пересіювання баштанних.

Останній раз подібний неврожай кавунів та динь в Україні був зафіксований п’ять років тому, коли ціна за кілограм смугастих культур була максимально високою. Цього року дощова та холодна погода стояли практично в усіх регіонах не тільки нашої країни, а й у Молдові, Росії та багатьох країнах Євросоюзу. Через це у Херсонщини є добрі шанси наздогнати та обігнати сусідів та ще й вийти з прибутком зі складної ситуації за рахунок розумної цінової політики.

До того ж, певний досвід херсонські фермери вже мають. Адже минулого сезону ситуація теж була дуже схожа з нинішньою, коли насіння баштанних також довелося пересівати через велику кількість опадів. Та, незважаючи на те, що кавунчики й диньки не вдалися надто великими за розміром, їх було досить багато. Тож у минулому році фермерам, попри всі проблеми, вдалося зібрати досить багатий урожай баштанних (приблизно 25 тонн із гектара).

«Через анексію Криму та повну втрату ринку збуту в Росії багатьом фермерам півдня України довелося не тільки зменшити площі, що традиційно засіваються баштанними культурами, приблизно на 30-40 відсотків, а й шукати нові шляхи для реалізації своєї продукції, — розповідає директор одного з фермерських господарств Голопристанського району Херсонщини Івaн Ялaнcький. — Наприклад, у нашому господарстві навчилися робити високоякісне масло з насіння кавуна. Крім того, що виробництво стало безвідходним, ми виграли також у тому, що кавунове масло можна реалізовувати цілий рік, а не тільки влітку чи восени».

За прогнозами фермерів, у нинішньому сезоні через стрибок цін на пальне та добрива собівартість кавунів і динь зросте у середньому на 35 відсотків. Але покупців можна заспокоїти: ціни на «смугастики» не зможуть стрибнути до небес через тиск турецького імпорту.

Здорова конкуренція змусить вітчизняного виробника стримувати свої апетити.

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути