chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині 80% «хворих» зрубаних дерев насправді здорові, — екологи

13 червня 2016 о 14:03

Здорові ліси на Волині вирізають під виглядом санітарних рубок.

Про це під час оперативної наради у голови ОДА заявив начальник Держекоінспекції в області Олександр Ткачук, повідомляють Волинські новини.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів підтримав пропозицію Мінприроди тимчасово припинити рубки в лісах. Натомість волинські активісти уже декілька разів виявили санітарні рубки, які здійснювалися, попри заборону.

Як повідомив Олександр Ткачук, цьогоріч лісівники не роблять часткових рубок і не чистять ліс від сухостою. Натомість масово почалися суцільні рубки.

«У Рожищенському районі рубали здорові ліси — півмільйона збитків. У Ківерцівському районі – теж, згідно з інформацією громадськості і колишніх працівників. Раніше таких суцільних рубок не було. У нас ліси захаращені сухостоями, але чомусь лісівники не хочуть його чистити, а пішли на суцільні зруби. Очевидно, вони мають «лаз» в законодавстві, бо якщо в природно-заповідному фонді рубки впорядковано, то поза ним – ні», – пояснив Олександр Ткачук.

Водночас, він повідомив статистику: з 3,14 гектара рубок 8 гектарів – суцільні санітарні рубки.

«Ще ніколи такого в історії Волині не було, раніше 2-3% площі займали санітарні рубки», — пояснив головний еколог області.

До слова, навесні волинські лісівники проводили потужну інформаційну кампанію і розповідали про те, що у волинських лісах «завелися» шкідники, які за три місяці знищують здорове дерево. Однак, згідно з інформацією Олександра Ткачука, 80% дерев, нині вирубаних під час санітарних рубок, – насправді здорові, а їх відносять до хворих.

Зауважимо, 25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти партії «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони.

Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи. Нагадаємо, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства заявляло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься.

Як розповів тоді керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, це допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

Натомість деякі лісівники Волині висловили сподівання, що таке «нововведення все ж виведе роботу лісогосподарств у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості».

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути