chrome firefox opera safari iexplorer

Шість музеїв представили спільну виставку «Як не посварилися у Києві...»

14 червня 2016 о 10:33

У Музеї історії Києва відкрилась виставка під назвою «Як не посварилися в Києві...».

Цей виставковий проект представляють одразу шість музеїв: Істрико-меморіальний музей Михайла Грушевського, Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова, Музей української діаспори, Музей Шолома Алейхема, Музей Олександра Пушкіна та Музей шістдесятництва.

Представники кожного музею ніяк не пов’язані між собою, бо жили та творили у різні часи. Єдине, що їх об’єднує, — це місто Київ, пише Україна молода.

Головні герої експозиції: український історик Михайло Грушевський, російський письменник Михайло Булгаков, балетний танцівник паризької опери Серж Лифар, єврейський письменник і драматург Шолом Алейхем, класик російської літератури Олександр Пушкін та дисиденти-шістдесятники. Музеї всіх постатей входять до однієї родини музеїв історії міста Києва, що дало змогу створити один такий спільний проект.

Назва проекту незвична та цікава, а її логічне пояснення таке: оскільки герої виставки ніяк не були пов’язані часовими рамками у перебуванні в Києві, то і посваритись вони ніяк не могли.

Ідея проекту полягає у поєднанні різних поколінь у місті Києві. Це екскурс в історію Києва, за часів кожного з представників виставки. У музеї переплітаються зображення міста від початку ХІХ століття до сьогодення.

Доповнюють серію зображувального мистецтва фотографії героїв, афіші, карикатури, портрети та картини.

Серед літератури представлено прижиттєві видання роману «Євгеній Онєгін» та поеми «Руслан і Людмила» Пушкіна, книга «Народниє Южнорускіє Сказкі», яка завірена печаткою Грушевського, журнали «Рада», «Основа», «Громада» та «Соврємєннік», на якому стоїть цензорський підпис Крилова. Доповнюють експозицію серія друкарських верстатів українського опору 60-х років.

Чим далі, тим цікавіше: експозиція взуття, шкільних парт, єврейських обрядових предметів та багато іншого, що робить цю виставку різносторонньою на формат експонатів. Окрім творчих досягнень кожного представника музеїв, представлено також їхні особисті речі. Наприклад, тут можна побачити диплом, посвідчення, факультетську присягу та розписку Михайла Булгакова.

Автори виставкового проекту представляють його як спільну прогулянку героїв улюбленими місцями в Києві, серед яких Андріївський узвіз, Володимирська гірка, Труханів острів, Перша київська гімназія, Університет Святого Володимира та Свята Софія.

Це не тільки екскурсія містом, а ще і пізнання побуту, культури та традицій, реконструкція життя киян кількох поколінь. На столиках, лавах та стендах представлено додаток до експозиції у вигляді аркуша А4, на якому можна прочитати кумедні діалоги, суперечки та просто цікаві спогади видатних персонажів.

Представлені експонати показують глядачеві, яким бачили Київ Стус, Булгаков, Пушкін, Грушевський та інші герої. Кожен бачив його по-своєму, але єдине, що було в цьому погляді спільним, — це любов до Києва.