chrome firefox opera safari iexplorer

У Росії знесуть єдину українську православну церкву

30 червня 2016 о 10:33

Днями міський суд Ногінська (Московська область) прийняв рішення про знесення православного Свято-Троїцького храму, що відноситься до Богородської єпархії Української православної церкви.

Церква в Ногінську була єдиним храмом на території Росії, що входить до юрисдикції Київського патріархату, пише Україна молода. 

Храм існував iз самого початку 90-х років, а в 1994 році його настоятель митрополит Адріан як етнічний українець перейшов в УПЦ КП.

Як пояснили парафіяни храму, цьку­вання з боку Московського патріархату за їх церкви тривало завжди, а з початку російсько-української війни воно набуло глобального характеру.

«До війни, наприклад, проти нас розвішували по місту листівки про те, що у нас «розкольницький» і «безблагодатний» храм, а в похоронбюро навіть не продавали труни з похоронними наборами, якщо небіжчика відспівували в нас. З моменту ж початку російської агресії переслідування почалося фундаментально, «під зачистку», — каже один iз віруючих.

«Зачистка» проводилася в усіх напрямах. Храм щодня таврували по телебаченню, по місцевому радіо і в газетах. Тексти розклеєних по місту листівок теж стали жорсткішi. У них УПЦ КП називалася вже «лже-церквою» і повідомлялося, що її священики нібито «не вважають гріхом вбивати тих, хто живе на Донбасі й у Москві», а також «вітають військові дії хунти на південному сході країни».

Апогеєм цькування стала подача п’ять місяців тому позову щодо землі і від імені адміністрації Ногінського району. Наразі, настоятелі храму формують звернення про надання УПЦ самостійності від Росії.

Віруючі впевнені, що за судовим процесом стоїть Московська патріархія. «Нас звинуватили в тому, що ми побудували на цій землі нежитловий будинок, а саме — храм, — каже священик Свято-Троїцької церкви Святослав Скороход. — Земля була давно і абсолютно законно приватизована нами, значить, ми маємо право будувати на ній будь-які будинки».

Отець Святослав констатує: «У храму існував й інженерно-архітектурний проект, і була вся технічна документація. Зрозуміло, що це політичне питання». Зараз духовенство церкви має намір оскаржити рішення в апеляційній інстації.

Це не перший подібний випадок у Росії. У 2015 році в селищі Перемога Пензенської області за рішенням суду було знесено храм і дзвіницю, що належать Київському патріархату.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути