chrome firefox opera safari iexplorer

У Сумах з’явилася перша в Україні контактна скульптура «скорохода»

13 червня 2016 о 13:17

Вилита з бронзи скульптура має назву «Олімпієць» і уславлює видатних спортсменів зі спортивної ходьби, уособленням яких для сумчан став їхній земляк — дворазовий олімпійський чемпіон, рекордсмен, кавалер срібного Олімпійського ордена, Почесний громадянин міста Суми Володимир Голубничий.

Про це пише «День».

Днями Володимир Степанович відзначав свій 80-й день народження. Урочистості з приводу його ювілею тривали майже два тижні. Було відкрито меморіальну дошку на честь заслуженого тренера Радянського Союзу та України, першого тренера Володимира Голубничого Василя Полякова; тематичні експозиції представив музей Олімпійської слави, розташований у загальноосвітній школі № 18, а сумський журналіст Дмитро Шпірко представив фільм «Олімпійська хода Голубничого», з унікальними кадрами кінохроніки, які розповідають про життя спортсмена. Ювіляр приймав привітання від керівництва міста та області, своїх колег по спортивному цеху – зокрема, від Національного олімпійського комітету України. Передав свої привітання Володимиру Голубничому і Президент України Петро Порошенко.

Відкриття у Сумах контактної скульптури «Олімпієць», яку встановили біля Легкоатлетичного манежу, стало знаковою подією для міста та його мешканців.

Образ спортсмена-«ходока» було змальовано безпосередньо з Володимира Голубничого. Хоча, як стверджують автори скульптури, архітектори Володимир Биков та Ельданіз Гурбанов, сам легендарний спортсмен, через свою скромність, був категорично проти відлиття з бронзи власної персони і вважає цей образ узагальненим.

Висота бронзового «ходока» становить 1,8 м, вага – близько 700 кг. Стало відомо, що для відлиття скульптури було використано бронзу з демонтованого раніше пам’ятника Леніну.

Завершилися святкові заходи чемпіонатом України зі спортивної ходьби на 20 км та відкритим чемпіонатом міста Суми з цього ж виду спорту. В урочистому відкритті змагань та у нагородженні переможців брав участь безпосередньо «найкращий скороход ХХ століття» Володимир Голубничий.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути