chrome firefox opera safari iexplorer

Як пережити спеку: поради лікаря

24 червня 2016 о 13:07

За прогнозом синоптиків, у найближчі дні на всій території України очікується спекотна погода, переважно без опадів. Повітря прогріється в середньому до + 28-30 градусів, а на півдні країни — до + 35-37 градусів.

На заході країни, а також у Житомирській, Рiвненськiй і Вінницькій областях збережуться складні погодні умови з дощами і грозами. Температура повітря в цих регіонах буде триматися в межах + 27-31 градусів. Опади можливі також у Київській, Чернігівській і Черкаській областях. У ­решті регіонів — переважно сонячно, температура повітря сягне позначки + 30-36 градусів, повідомляє Україна молода.

У спекотнi днi людина втрачає 3,5 лiтра рiдини.

«Пийте воду часто й потроху, щоб пiдтримувати її оптимальний вмiст в органiзмi. При температурi повiтря понад плюс 30 градусiв слiд випивати не менш як пiвлiтра води за годину — приблизно склянку кожнi 20 хвилин», — радить сімейний лікар Валентина Роженюк.

Для пiдтримки iмунiтету та зниження iнтоксикацiї органiзму споживайте фрукти й овочi. Не вживайте важкого спиртного, кави, чаю та iнших кофеїновмiсних напоїв, аби часто не бiгати в туалет i таким чином не пiдсилювати зневоднення.

I ще: у спеку не рекомендують застосовувати електричнi вентилятори, бо вони пiдвищують зневоднення органiзму.

Лікар також радить зменшити тривалість перебування на сонці та подумати про свою шкіру.

«Пектися пiд сонцем — шкiдливо. Ультрафiолет, як i радiацiя, має здатнiсть накопичуватися в органiзмi людини та проявлятися згодом — швидше старiтиме шкiра, виникатимуть пухлини, рак, хворiтимуть внутрiшнi органи людини.

Ультрафiолетове опромiнення дiє й у тiнi, вiдбиваючись вiд асфальту, води чи вiкон. Не можна перебувати на сонцi дiтям до двох рокiв, адже дитяча шкiра у два-три рази тонша, нiж у дорослих. Небезпечно перебувати на сонцi й тим, у кого хронiчнi хвороби та свiтла шкiра — у них вища ймовiрнiсть опiкiв. У зонi ризику — також люди, в яких багато родимок на тiлi. Адже пiд впливом ультрафiолету родимка може перерости у злоякiсну пухлину.

Вiд 10-ї до 16-ї години ультрафiолетовi променi особливо агресивнi, тому в цей час засмагати категорично заборонено. Сонячного випромiнювання, пiд яке потрапляє людина, навіть ідучи вулицею, цiлком достатньо, аби забезпечити вiдповiдну кiлькiсть вiтамiну D», — додає лікар.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути