chrome firefox opera safari iexplorer

Як відзначають 75-річчя Івана Миколайчука

15 червня 2016 о 12:13

Майже 80 виконавців та близько 20 режисерів візьмуть участь у «Миколайчук-фесті» — фестивалі кіно і пісні, присвяченому 75-й річниці від дня народження Івана Миколайчука, повідомляє Україна молода. 

«У нас — дуже різноманітна програма. Представимо і жанр документалістики, ігрове кіно, фільми про кохання та війну. Окрім того, ми вирішили фільми розбивати якісними музичними кліпами», — розповідає співорганізатор фестивалю Володимир Демченко.

На фестивалі буде насиченою і музична програма. За словами директора «Миколайчук-фесту» Руслани Лоцман, захід об’єднає митців із 15 областей України.

Уже сьогодні, у день 75-річчя Івана Миколайчука, учасники фесту завітають у садибу видатного кіноактора у селі Чортория. Колективи з Вижниччини візьмуть участь в обласному фестивалі «На гостини до Івана».

Наддвечір на площі Героїв Майдану у Вижниці відбудеться урочисте відкриття «Миколайчук-фесту», всі матимуть змогу послухати концерт української пісні. У перший конкурсний день звучатимуть пісні з фільмів Миколайчука, а другого конкурсного дня — улюблені пісні родини Миколайчука.

18 червня відбудеться гала-концерт та нагородження переможців.

У місцевому кінотеатрі імені Тараса Шевченка показуватимуть кращі фільми фестивалю — майже два десятки українських стрічок.

На площі Героїв Майдану організують і «КіноНіч із Миколайчуком» — просто неба показуватимуть фільми за участю відомого артиста. Працюватиме фольк, відеолабораторія – зніматимуть відео до пісень. Заплановані численні зустрічі і майстер-класи.

Минулого тижня один із вечорів пам’яті Івана Миколайчука провели у Києві в Музеї Івана Гончара, власне, презентували «Миколайчук-фест». Були присутні народні артистки — солістки тріо «Золоті ключі» — Марія Миколайчук, яка є президентом фестивалю, Ніна Матвієнко та Валентина Ковальська, яка була ведучою заходу; а також легендарна актриса Раїса Недашківська. Приєднався до вшанування і міністр культури Євген Нищук.

Попередньо провели і брифінг-концерт у Червоній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Там фестивальну програму представив режисер фільму «Добровольці божої чоти» Леонід Кантер. Улюблені пісні Івана Миколайчука виконали заслужені артисти України Ірина Стиць та Руслана Лоцман. Заспівав козацьких пісень університетський хор викладачів.

Колорит карпатського краю для учасників фестивалю забезпечений апріорі. Вижниця розташована на межі Чернівецької та Івано-Франківської областей, на річках Черемоші та Виженці. Там діє музей-садиба Назарія Яремчука при місцевій школі-інтернаті та центр різьбярства — коледж прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка. Із Вижницею пов’язані імена Юрія Федьковича, Лесі Українки, Івана Франка, Марка Вовчка, Ольги Кобилянської, Василя Стефаника і Гната Хоткевича.

А запрошує на Фестиваль і пані Марічка — кухар їдальні села Ростоки, де проходили зйомки фільму «Білий птах із чорною ознакою». Вона обіцяє приготувати «Миколайчукову страву» та почастувати всіх «фрузенітом» (або «фрузентіном» — точна назва в записах не збереглася). До речі, улюбленими стравами всієї знімальної групи були кулеша зі шкварками, бринза, яєшня та загадковий фрузентін. А ще пані Марія може розказати цікавинки про Ларису Кадочникову і Наталю Наум, про те, яким був Іван Миколайчук, і про те, як знімальна група фільму «Білий птах...» приходила до неї в пологовий будинок…

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути