chrome firefox opera safari iexplorer

Знаменитому «Квадрату» виповнилось 101 рік

21 червня 2016 о 11:28

21 червня 1915 року в дачному селищі Кунцеве під Москвою Казимир Малевич завершив написання картини «Чотирикутник».

«Чотирикутник» — одна з найвідоміших картин в стилі супрематизму. Перейменована згодом у «Чорний квадрат», сьогодні вона, як і ще дві її авторські копії, зберігаються у Третьяковській галереї в Москві.

Казимир Малевич народився 23 лютого 1879 року в Києві у сім'ї дрібного службовця польського походження. Хоча дома говорили польською, київське оточення родини було україномовним. У 1920-ті роки Малевич у більшості своїх анкет записувався як українець. Художник займався живописом, який вивчав у Миколи Пимоненка в Київський рисувальній школі.

Двічі Малевич безуспішно намагався вступити у Московське училище живопису, а після остаточного переїзду в Москву, в 1907 році брав приватні уроки живопису. Через три роки він уперше взяв участь у виставці художників об'єднання «Бубнового валета», що працювали в стилі постімпресіонізму, після чого виставлявся у Петербурзі, Мюнхені та Москві, займався оформленням видань і декорацій для у футуристичному стилі.

У грудні 1913 року під час роботи над постановкою опери «Перемога над Сонцем» у Петербурзі, Малевичу прийшла ідея наполовину зафарбованого чорного квадрата, як головної декорації однієї із сцен.

21 червня 1915 року в дачному селищі Кунцеве під Москвою Казимир Малевич завершив написання картини «Чотирикутник», яка разом із «Чорним кругом» і «Чорним хрестом» 1 січня 1916 року були виставлені на футуристичній виставці російського авангарду «0,10» у Петербурзі.

Пізніше «Чотирикутник» (який насправді не має геометрично прямих кутів) був перейменований у «Чорний квадрат». Малевич виконав декілька його копій, що відрізняються малюнком, фактурою і кольором, а також полотна «Червоний квадрат» (1915) і «Білий квадрат» (1918), котрі за його задумом склали художньо-філософську тріаду.

На думку Малевича, «Чорний квадрат» був найкращою його роботою і за його заповітом став основним символом під час похорону художника в 1935 році. «Чорний квадрат», має розміри 79,5 см на 79,5 см. Зберігається у Третьяковській галереї в Москві, де також зберігаються ще два авторські повторення картини (інші два — в Російському музеї в Москві і в Ермітажі в Петербурзі).

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути