chrome firefox opera safari iexplorer

28 липня у Києві Українською ходою відзначать річницю хрещення Русі

22 липня 2016 о 14:25

Київський Патріархат 28 липня у Києві організовує традиційну хресну ходу і закликає вірян взяти у ній активну участь, пише РІСУ. 

За словами речника УПЦ КП ахиєпископа Євстратія (Зорі), цьогорічна акція особлива — хода має продемонструвати світові і Вселенському Патріархату, що влади Російської Церкви в Україні не хочуть.

«Цього року ми дали неофіційне найменування цій події — Українська хода. Вона має об'єднати всіх, хто бажає добра, миру, перемоги Україні і визнання автокефалії Української Православної Церкви. Цього року ми особливо закликаємо всіх долучитися 28 липня до урочистих заходів. Пройти Хресною ходою, помолитися за Україну, показати собі і всьому суспільству, друзям і ворогам, що український народ бажає, щоб в Україні була Єдина Помісна Православна Церква», — сказав під час прес-конференції архипастир.

Владика Євстратій повідомив, що 27-28 липня Українська Церква відзначатиме річницю хрещення Київської Руси-України.

«27 липня увечері, о 17:00, у Володимирському соборі розпочнеться Всенічне чування на честь свята Хрещення. Очолить богослужіння Святійший Патріарх Філарет, у співслужінні єпископату і духовенства Церкви Київського Патріархату. Наступного дня, 28 липня, о 9:00, у Володимирському соборі розпочнеться Божественна літургія. Після її завершення, близько 11:00-11:20, від Володимирського собору вирушить традиційна Хресна хода», — сказав архиєпископ.

Архиєпископ Євстратій уточнив, що Хода рухатиметься бульваром Шевченка до перехрестя з вулицею Володимирською, далі Володимирською повз Софійську площу, через Михайлівську площу по вулиці Трьохсвятительській до пам'ятника святому князю Володимиру Великому, де завершиться молебнем.

Очолить усі богослужіння і Хресну ходу Патріарх Філарет.

Владика також нагадав, що у червні цього року Верховна Рада проголосувала за звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати томос про визнання автокефалії Православної Церкви в Україні. Нещодавно у Константинопольській Патріархії відбулося засідання Синоду, і це звернення було офіційно передане на розгляд спеціальної синодальної комісії, яка має надати Синоду свої рекомендації.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути