chrome firefox opera safari iexplorer

Бузькому Гарду загрожує знищення

11 липня 2016 о 10:54

Активісти, спортсмени та діячі культури 10 липня провели акцію та закликали в соціальних мережах до збереження останнього історичного ландшафту доби українського козацтва — Бузького Гарду.

Про це повідомляє Національний екологічний центр України.

На залишках острова Гардового на річці Південний Буг активісти розмістили 8-метровий банер «Збережемо Гард — збережемо Україну».

"10 липня Південний Буг зазвучав козацькими піснями: активісти, спортсмени та діячі культури закликали до порятунку останньої твердині Війська Запорізького — Буго-Гардівської паланки XVIII століття, національного природного парку «Бузький Гард» та регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя», — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, історичній пам'ятці загрожує знищення через добудову Ташлицької ГАЕС.

«Унікальному природному та історичному об'єкту — порогам та острову Гардовий на Південному Бузі — загрожує остаточне знищення. Він зникне під товщею води через підняття рівня води в Олександрівському водосховищі до 20,7 м задля добудови Ташлицької ГАЕС», — наголошується в прес-релізі.

Одна з організаторів акції, еколог Ірина Головко зазначила, що «відвернути трагедію може уряд, зупинивши плани НАЕК „Енергоатом“ добудувати третій гідроагрегат на Ташлицькій ГАЕС».

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути