chrome firefox opera safari iexplorer

Медики-добровольці заявили про вихід із зони АТО

26 липня 2016 о 09:51

Медичні працівники, які добровільно допомагали армійським госпіталях на Донбасі, заявили про вихід з місць тимчасової дислокації військових частин на Сході України на знак протесту через відсутність оформлення.

Про це йдеться в повідомленні «Першого добровольчого мобільного госпіталю імені Миколи Пирогова» (ПДМГ), пише Україна молода.

«ПДМШ імені Миколи Пирогова тимчасово зупиняє співпрацю зі Збройними Силами України, оскільки штаб АТО досі не визначився з процедурою офіційного залучення медиків-добровольців до участі в антитерористичній операції, що робить роботу волонтерів ПДМШ у місцях тимчасової дислокації військових частин незаконною», — йдеться у заяві об'єднання, розміщеній на офіційній сторінці в Facebook.

Один з засновників ПДМШ Геннадій Друзенко назвав такий крок вимушеною мірою. «Аби не наражати наших медиків на запитання правоохоронних органів про правові підстави їхнього перебування та роботи у місцях тимчасової дислокації військових частин в зоні проведення АТО, задовільної відповіді на які сьогодні просто немає, ми вирішили вивести добровольців ПДМШ з військових частин до вирішення питання їхнього офіційного залучення до участі в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей», — сказав він.

Військові називають медиків янголами в білих халатах. На рахунку добровольців — сотні врятованих життів. Мобільний польовий шпиталь в зоні АТО розташовується в кількох кілометрах від місця бойових дій, поза зоною обстрілу ворожої артилерії. А на його розгортання потрібно півгодини. Медики беруть участь в евакуації поранених з поля бою, надають їм невідкладну хірургічну допомогу, готують їх до евакуації тилові госпіталі.

Після згортання ПДМШ, добровольці-медики будуть продовжувати працювати в цивільних лікарнях на Сході України.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко повідомляв, що за час АТО загинули 35 військових медиків. Глава держави нагородив орденами та медалями 12 лікарів і парамедиків ПДМШ ім. М. Пирогова. Ще одному медику ПДМШ присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України».

Міноборони визнає, що на фронті бракує майже половини медперсоналу. Але через позицію МОЗ лікарі-волонтери ПДМШ змушені лікувати українських бійців лише під час відпустки, ризикуючи втратити роботу чи навіть свободу через неофіційне перебування а території дії АТО.

25 квітня 2016 року добровольці ПДМШ пікетували МОЗ. За словами протестувальників, попри Меморандум про взаємодію в рамках проекту ПДМШ, однією із сторін якого є МОЗ, міністерство блокує роботу шпиталю.

Мобільний шпиталь існує на пожертви.

Проект реалізує Благодійний фонд «Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова» у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України, за підтримки Ради національної безпеки та оборони України.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути