chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті триває благодійний марафон для порятунку Невицького замку

08 липня 2016 о 15:33

Одна з родзинок Закарпаття — Невицький замок, про історію якого ходять легенди та перекази — волає по допомогу. Нині найбільш романтичний замок краю перебуває у стані руйнації. Зважаючи на це, за ініціативи низки громадських організацій у днями в Закарпатській ОДА відбувся круглий стіл, на якому й вирішувалася подальша доля колишньої твердині, повідомляє День.

Знаходиться ця історична будівля поблизу села Кам’яниця на Ужгородщині. Проїжджаючи трасою Ужгород — Львів неможливо не побачити справа над вершинами дерев високу вежу. Щоб дістатися до руїн фортеці, зведеної на вершині кратера вулкана, і донині оточеної земляним валом та глибоким ровом, доведеться підніматися звивистою дорогою вгору.

Перша письмова згадка про Невицький замок датована XIV століттям, хоча згадується і 1248 рік, коли цей, тоді ще дерев’яний, форпост належав Обо Омодею, який повстав проти короля Угорщини Карла-Роберта Анжуйського.

У 1321 році королівські війська захопили останній оплот повстанців, Невицький замок. У 1328 році замок дістався родині Другетів, які його перебудували, звівши муровану фортецю, форми неправильного еліпса із внутрішнім подвір’ям із залишками криниці, де збиралася дощова вода. У 1644 році замок було частково зруйновано військами Д’єрдя Ракоці ІІ.

І лише у 1923 році чеська влада віддала руїну туристичному клубові, який мав намір відроджувати замок. Реставраційні роботи проводилися і в 1970 році.

Спеціаліст відділу охорони культурної спадщини управління культури Закарпатської ОДА Томаш Сопко каже, що нині ситуація ускладнюється ще й тим, що ця пам’ятка архітектури рішенням Ужгородського міськрайонного суду від 12 жовтня 2010 року передана у власність територіальної громади Кам’яницької сільської ради. 

А ще — «за всі роки незалежності Закарпатська область не отримала на фінансування програми збереження архітектурних пам’яток жодної копійки з бюджету. Якщо брати Невицький замок, то це — пам’ятка архітектури та містобудування Національного значення. Відрадно, що нині Держінститут «Укрзахідпроектреставрація» розробляє проектно-кошторисну документацію на перекриття центральної вежі замку. Розпорядженням голови Закарпатської ОДА на ці потреби виділено 100 тисяч гривень».

Учасники засідання вирішили звернутися до Міністерства культури України з клопотанням створення на базі замку історико-культурного заповідника.

А тим часом небайдужі закарпатці вже почали діяти: показом всесвітньовідомої оперети «Летюча миша» Йогана Штрауса стартував благодійний марафон «Музика каменю», який має на меті збір коштів на реставрацію головної вежі Невицької фортеці.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути