chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні православні святкують Собор дванадцяти апостолів

13 липня 2016 о 12:12

Собор святих славних і всехвальних 12-ти Апостолів Христових (Петра, Андрія Первозванного, Якова Заведеєва, Іоанна Богослова, Филиппа, Варфоломія, Фому, Матфея, Якова Алфеєва, Юду, брата Господнього, Симона Зилота, Матфія) є давнім святом, пише УНІАН.Релігії.

Свята Церква, вшановуючи кожного з 12-ти апостолів у різні пори року, з давніх часів встановила загальне святкування їм на наступний день після пам'яті славних і первоверховних апостолів Петра і Павла.

Святий благовірний цар Костянтин Великий збудував у Царгороді храм в ім'я святих Дванадцяти апостолів. Вказівки на звершення цього святкування зустрічаються в IV столітті.

У народі ж, 13 липня вшановують Полупетра, або Петрового батька. В одних регіонах вважається, що назване воно так на честь батька святого апостола Петра, а в інших – самого Петра, просто свято є наполовину меншим, ніж 12 липня.

На Полупетра колись вшановували пастухів, а також тварин. Варили борщ у трьох горщиках з трьох півнів на згадку про те, що Петро тричі зраджував Христа.

У цей день пастухи могли не випасувати тварин, а тому залишилося прислів’я: “На Полупетра щаслива дітвора”. З Полупетром також пов’язано і багато молитов та прислів'їв присвячених тваринам. Зокрема: “Щаслива та хата, де худоби багато”.

Що ж до погоди, то на Полупетра вже більше визначали врожай: “Якщо цього дня пройде один дощ – врожай непоганий, якщо два – добрий, а три – багатий”.

«Рідна країна»

Розділи: Традиції

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути