chrome firefox opera safari iexplorer

У гості запрошує ідеальне місто Жовква

20 липня 2016 о 16:39

На цьому тижні журналісти та оргкомітет акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» на чолі з Миколою Томенком відвідають ідеальне місто Ренесансу.

Жовква збудоване за концепцією «ідеальних міст» доби Ренесансу. Суть концепції полягала у створенні збалансованої планувальної структури міста — кожному архітектурному об'єктові відводилося певне розміщення відносно інших.

Під час презентації гостям буде представлений Жовківський замок, де досі функціонує музей-кузня, гетьманська зала, відкритий Музей ідеального міста та виставка «Боротьба за Незалежність триває…».

Також в місті збереглася велика кількість релігійних споруд різних епох та стилів. Зокрема, окрасами міста до сьогодні є Костел св. Лаврентія, Василіанський монастир та церкви Пресвятого Серця Ісусового, Синагоги, колишнього Домініканського монастиря (тепер церкви св...Йосафата) та церква Пресвятої Трійці, яка входить до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що Жовква (Львівщина) увійшла до 21 фіналіста акції “7 чудес України: історичні міста та містечка”.

Це маленьке містечко (13 тисяч жителів), розташоване у 25 кілометрах від Львова по дорозі на Люблін. За кількістю пам’яток воно мало не на першому місці серед малих міст Львівщини, і за півтора місяця Інтернет-голосування Жовква вже набрала більше трьох з половиною тисяч голосів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути