chrome firefox opera safari iexplorer

Викладачів українських вишів покарають за участь у конференції в Криму

27 липня 2016 о 11:39

Міністерство освіти України відреагувало на повідомлення про участь низки викладачів українських вишів у конференції в Ялті, пише Високий замок.

Захід під назвою «Російська мова в полікультурному світі» відбувся в червні, інформує сайт проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Міністр освіти Лілія Гриневич оприлюднила у Фейсбуці пояснення керівництва вишів, чиї викладачі в цей час перебували на анексованому Кримському півострові. Зокрема, міністр розмістила копію заяви про звільнення доцента Дніпровського університету імені Олеся Гончара Людмили Стребуль.

Крім того, ректор Національного педагогічного університету імені Драгоманова в листі, копію якого також розмістила Лілія Гриневич, зазначив, що викладач Ірина Зайцева не отримувала дозволу на участь у кримському заході. «Колектив Драгоманівського університету категорично засуджує поведінку і вчинки Ірини Зайцевої, що суперечить чинному законодавству України», – ідеться в листі.

У Запорізькій облдержадміністрації повідомили Міністерству освіти України, що доцент кафедри мовної політики медичного університету Володимир Хейлік з 8 по 10 червня був у відпустці за свій рахунок «за особистими обставинами. Дозволи на участь у конференції та друкування статей не отримував».

Про те, що українські викладачі з вишів Києва, Запоріжжя та Дніпра брали участь у заході в анексованому Росією Криму, повідомив журналіст Яків Носков у Фейсбуці, опублікувавши відповідні фотографії. Захід проходив у Ялті з 8 по 11 червня, в ньому брали участь викладачі та науковці з 10 країн, включно з Україною.

Заступник міністра освіти України Інна Совсун зазначила, що одна з викладачок, Ірина Зайцева, була відома своїми проросійськими настроями, які вона не приховувала. «Будемо чекати на реакцію університету», – сказала заступник міністра у ефірі телеканалу «112.Україна».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути