chrome firefox opera safari iexplorer

За вмістом вітаміну С цитрусові перевершує... петрушка

20 липня 2016 о 16:34

Петрушка – джерело калію, марганцю, вітамінів С, В1, В2, До, каротину. А за вмістом аскорбінки вона перевершує лимони і апельсини: усього 25-30 г. свіжої петрушки можуть покрити денну потребу організму у вітаміні С, пише Фіртка.if.ua.

Настої і відвари із зелені і коренів петрушки чинять легку сечогінну дію, виводять зайву рідину з організму, запобігаючи набрякам і збільшення у вазі.

При цьому лікувальні засоби на основі петрушки на відміну від багатьох сечогінних ліків практично не вимивають з організму мінеральні речовини, особливо кальцій і калій.

Свіжа зелень петрушки, а також настої і відвари з неї нормалізують обмін речовин, роботу серцево-судинної системи, покращують самопочуття при каменях у нирках, жовчному і сечовому міхурі, при нефриті і інших захворюваннях нирок.

Сік петрушки відмінно зміцнює ослаблені десни, робить свіжим дихання. Досить пожувати одну зелену гілочку, щоб позбутися від неприємного запаху з рота.

А ще, якщо щодня включати петрушку до раціону, то можна відстрочити прихід старості.

Дієтологи радять регулярно додавати свіжу зелень петрушки у різноманітні салати, соуси, супи, овочеві запіканки і рагу, рибні та м‘ясні котлети, маринади. А якщо ви захворіли, використовувати петрушку можна й інакше.

При набряках. Чайну ложку сухих коренів петрушки і 2 чайні ложки сухого листя залийте склянкою окропу. Укутавши рушником, настоюйте 2-3 години. Настій процідіть і пийте маленькими ковтками за 30 хвилин до їжі. До речі, якщо полоскати цим настоєм рот після їжі, можна зміцнити ясна.

При ударах. Розітріть свіжі листочки петрушки і прикладіть на хворе місце, зафіксувавши пов’язкою. Міняйте листочки на свіжі 2-3 рази в день.

При випаданні волосся. Для зміцнення і поліпшення росту волосся корисно обполіскувати волосся після миття таким відваром. Подрібніть 50 г. свіжого листя петрушки, залийте 0,5 л води, поставте на помірний вогонь на 15-20 хвилин. Отриманий відвар процідіть, розведіть невеликою кількістю теплої води і використовувати для ополіскування чистих волосся.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути