chrome firefox opera safari iexplorer

Чого чекати від найбільшого західного фестивалю ZAXIDFEST

18 серпня 2016 о 11:52

На вихідних (19-21 серпня) в с. Родатичі (Львівська область) гримітиме найбільший музичний фестиваль «Захід-2016».

За словами організаторів, на подiю цьогоріч було продано більше 12 тисяч квитків, але з кожною хвилиною ця цифра збільшується, тож сумувати на території «містечка» не доведеться, пише Україна молода.

І якщо минулого року у вибагливої публіки були певні нарікання щодо хедлайнерів, то цього разу організатори вирішили сповна підтвердити свій статус. Кожне оголошення нового учасника у соцмережах супроводжувалося неймовірною кількістю захоплених коментарів (щоправда, тепер цю опцію прибрали).

Ще б пак — на «Заході» можна буде почути DevilDriver, Enter Shikari, Emmure, Crystal Castles, Hollywood Undead, Oomph!, IAMX, Zebrahead, We butter the bread with butter, Black Peaks і «Воплі Відоплясова», які останнім часом не часто тішать своїми виступами наживо.

Із кожним роком кількість відвідувачів свята музики збільшується, а також розширюється географія гостей. Крім українців, які збираються з усіх областей країни, на «Захід» приїжджають гості зі Швейцарії, США, Німеччини, Молдови та Польщі. І, звичайно ж, білоруси та росіяни.

До речі, до числа найбільш «екзотичних» гостей минулого року можна було віднести кількох людей, які приїхали з Читинської області. «Зізнаюся чесно, я ще до зовсім недавнього часу думав, що нічого хорошого вже в нашій країні не може бути. Але коли я бачу вас, ваші очі — ви прекрасні!

Я розумію, що з такими людьми у нас буде майбутнє! Головне, щоб ви не випустили шанс змінити країну!» — говорив колись про фест Скрябін. «Мета фестивалю — популяризація української та зарубіжної музики, а також просування серед молоді активного відпочинку. Ну і, звичайно, розвиток фестивального руху в Україні. Наші пріоритети в музичних напрямах — різноманітний рок і етніка», — розповіли організатори заходу.

Перші відвідувачі завжди прибувають за день-два до початку події. І це цілком зрозуміло: літо закінчується, а разом iз ним і безтурботне студентське життя. Оскiльки «Захід» — один iз найбільших молодіжних фестивалів країни, середній вік відвідувачів, за спостереженням, становить 20-23 роки.

Тому охочих приїхати раніше і поїхати пізніше завжди було досить багато. Благо, територія і умови проживання дуже сприятливі для ненормованого відпочинку.

Декілька слів про умови. У порівнянні з минулим роком можна відзначити кілька позитивних моментів: за словами організаторів, значно збільшилася кількість туалетів і розширилася зона їх розташування. «Проживання на фестивалі на територіях наметових містечок — нагадуємо — це польо­ві умови, тому тим, хто звик до домашнього комфорту, буде сладно без усіх благ цивілізації.

Тож ви можете жити в місті в готелях і приїжджати кожного дня на фестиваль», — говорять організатори. На території фестивалю буде розміщено два наметові містечка: одне з них буде платним, iнше безплатним. У всіх наметових містечках буде можливість жити, як у власному наметі, так і взяти намети на прокат. Вартість місця під намет у платному наметовому — орієнтовно 50 грн. за три дні з людини.

Платне наметове містечко (це приватна ділянка на відстані 1,5 км від фестивального майданчика, на якій пропонується розміщувати намети) — додаткова платна послуга, яку пропонують як альтернативу.

Платне наметове буде розміщено на території відпочинкового комплексу «Чарівна долина», є всі умови: рівна огороджена ділянка, душі, туалети, освітлення, охорона, паркінг, кафе з доступними цінами та дешевий транспорт до фестивального майданчика (орієнтовно 1,5 км — ціна 2 грн.), футбольний, волейбольний майданчики, тенісний корт, мотузковий парк, дитячий майданчик, міні-гольф.

На території всі послуги, крім туалету та душів, — платні. Розводити багаття — можна. Безкоштовне наметове містечко розташоване під лісом за територією фестивального майданчика.

У 2016 році програма фестивалю буде досить великою, обіцяють організатори. За три музичних днi на декількох сценах виступлять більше 40 українських і закордонних гуртів. На головному фестивальному майданчику можна буде насолодитися музикою українських груп: «Брати Гадюкіни», «Скрябін», THMK, «Тартак», «ВВ», «Перкалаба», «Карна», «Кораллі», «Петрос» та інших. Окрім того, можна буде щосили потрусити хаєром під Clawfinger (Швеція), Anti-Flag (USA), «Ляпіса Трубецького» (Білорусь), Noise MC (Росія), Lumen (Росія), Sonic Syndicate (Швеція), Zdob si Zdub (Молдова), Caliban (Німеччина). Також на фестивальній території будуть розташовані ще три музичні майданчики: Rock Stage, Keep Calm Stage і Арт-сцена, на яких фестивальники зможуть підібрати собі музику на смак.

А ще на «Західфесті» традиційно будуть проходити виставки рукоділля, майстер-класи з різних видів ремесел і літературні читання. Організатори фестивалю обіцяють незабутню енергетику і тільки позитивні емоції. «Приголомшливий коктейль iз твоєї улюбленої музики, краси ландшафту, друж­ньої і позитивної енергетики людей — і все це залито квітковим медом сонячних променів.

Ніяких сірих бетонних коробок і електродротiв над головами на кілометри навколо. Тільки щирі посмішки і відверті емоції», — діляться прогнозами фестивальних буднів ідейні натхненники заходу.

«Західфест» — найбільший фестиваль в Україні поза межами Києва. До того ж, певний час він залишався чи не єдиним справді великим фестивалем у країні. Особливий він, у першу чергу, цікавим підбором музикантів iз великою кількістю гарних зарубіжних артистів та атмосферою справжнього й брутального фесту. Організатор Яків навіть пообіцяв пиво по 15 гривень. «Захiд» — фестиваль, що об’єднує.

Його проводять iз 2009 року на Львівщині. Незмінною залишається основна програма та ідея підтримки українського мистецтва й культури. Просторі поля, всіяні травами, прохолода лісу, освіжаюча вода озер, життєдайне сонце — все навколо сприяє позитивному настрою. І посеред цього — сцени, з яких лунає музика.

Фестиваль об’єднує особистостей, які люблять свою творчу справу! І це ще не все. Відпочинку сприяють польова кухня, виставки рукоділля, літературні читання, майстер-класи з різних ремесел та ваші однодумці, які теж насолоджуються дружнім фестивальним настроєм.  «Захiд» — найкраща традиція фестивального літа.

Цьогорічний «Захiд» змусить тисячі сердець битися разом. Добираючись з усієї України автостопом, автобусами та машинами, хлопцi та дiвчата у пошуках вільного духу зустрінуться тут, на території свободи, щоб розділити музичне щастя та дружбу. Без масок буденного життя, забувши про роботу та статуси — сюди варто приїхати, щоб відчути себе вільним і бути поруч зi справжніми людьми.

Кожного року на фестиваль «Захiд» приїжджають великі компанії, адже з друзями відпочивати краще та веселіше. Тому дізнався сам — повідом друговi, збирайте компанію та вирушайте за пригодами, які згадуватимете цілий рік до наступного фестивалю. На останньому музичному фестивалі літа понад 10 тисяч людей насолоджувалися свободою, безтурботністю і хорошою музикою протягом трьох діб.

До речі, прикарпатських бійців АТО кличуть безплатно відвідати фестиваль «Західфест». Про це повідомляє в мережі «Фейсбук» волонтерка Аулісі Котик: «Друзяки АТОвці!!!! Хто би хотів на цей фест поїхати (а я раджу), напишіть мені чи подзвоніть. Я сконтактую з дівчиною з наших львівських побратимів. Вона все пояснить і допоможе безкоштовно зареєструватися. Від вас — лише чемна поведінка на фесті, бо все частіше чую «пропонуй лиш адекватним», ну але у нас всі кльові і на фест готові!».

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути