chrome firefox opera safari iexplorer

П'ять незвичайних музеїв в Україні

25 серпня 2016 о 11:41

— Музеї, які я виділила, найбільш широко показують картину музейного світу сучасної України. Вони відкриті за Незалежності і їх досягнення є повністю і безроздільно українськими, — каже кандидат історичних наук, доцент Ганна Андрес. Вона назвала п'ятірку найцікавіших музеїв України.

1. Заклад: Музей сексу та сексуальних культур 
Місто: Харків
Рік відкриття: 1999
Перший і поки єдиний в Україні музей, експозиція якого присвячена сексуальній культурі народів світу. Створювався музей з метою просвіти людей у питаннях взаємовідносин між протилежними статями, сексуальний розвиток підростаючого покоління, яким тільки належить одружуватися. Показані зображення представників Японії, Америки, Індії, Китаю, Африки і Європи з давніх часів і до кінця XIX століття. Матеріали представлені в 12 окремих залах. Кожен надає інформацію про різні нації. У музеї існує і зал для підлітків

 

2. Заклад: Водно-інформаційний центр або Музей води 
Місто: Київ
Рік відкриття: 2003
Музей знаходиться в самому центрі столиці України, в будівлі першої міської водонапірної вежі, побудованої в 1872 — 1876 роках. Вежа ця сама по собі є пам'ятником архітектури дев'ятнадцятого століття. У залах музею діють кілька моделей, що демонструють всеосяжну сутність води: вода на поверхні і вода під землею. Експозиція відображає кругообіг води в природі. Створено умови для подорожі по континентах, під час яких можна побачити як тануть льодовики, йде дощ, водоспад, виверження гейзера. Для малюків є можливість змінити русло річки, погратися з мильними бульбашками, а також доторкнуться до живої риби.

3. Заклад: Державний музей іграшки
Місто: Київ
Рік відкриття: 2005
Музейний відвідувач родом з дитинства. Цей музей має великий потенціал, щоб зацікавити дітей. 15-тисячна колекція іграшок збиралася протягом 76 років, але музе відкрився в 2005 році. Перлинами музейних фондів та експозиції вважаються лялька ХІХ ст. і пупс-африканець родини академіка Олександра Богомольця, ялинка з курячого пір'я роботи Софії Зими, діюча модель парового двигуна, трансформер «Від коня до трактора» 40-х років ХХ ст. Щорічно музей приймає близько 20-ти тисяч відвідувачів. Це, переважно, учні та студенти, а також їх батьки, дідусі і бабусі.

4. Заклад: Музей звуку
Місто: Одеса
Рік відкриття: 2012
Відвідувачі можуть побачити еволюцію звукозапису, колекцію грамофонних і вінілових дисків, величезні радіоприймачі, старовинні грамофони і мікрофони, портативні програвачі платівок довоєнного часу, які поміщаються в кишені і заводяться ключем. В експозиції представлено унікальні екземпляри звукової апаратури і носії інформації, – від історичних раритетів до сучасної звуковідтворювальної техніки. У музеї пропонують послухати раритетні записи і звукові листи на платівках, вінілових стрічках та на дроті. Деякі експонати пов`язані з історією звуку в кіно і театрі, становленням музикантів, шансоньє. У колекції понад 50 тис. раритетних зразків музичної техніки та апаратури, а також велика збірка вінілових та грамофонних дисків, звукових листів і документів, пов`язані з історією звуку в Україні.

5.Заклад: Музей «Таємна Аптека»
Місто: Львів
Рік відкриття: 2012
Перший інтерактивний музей фармації. Історія цього музею розпочалася коли в одній із найстаріших львівських аптек «Під Угорською короною» під час проведення будівельно-відновлювальних робіт було знайдено таємний вхід у підземелля. Тут виявили давню фармацевтичну лабораторію, у якій таємний аптекар досі варить «мило для хабарників» і «виготовляє» піґулки щастя. Історія фармацевтики, яка повна цікавих фактів та подій, подана у легкому форматі відео-екскурсії з елементами театрального перформансу та дегустацією «аптечного еліксиру щастя та довголіття».

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Туристичні новини

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути