chrome firefox opera safari iexplorer

Зоряний дощ в небі над Україною: де і як дивитися

12 серпня 2016 о 20:06

З 11 по 13 серпня жителі України спостерігатимуть метеорний потік Персеїди: за годину можуть впасти до 200 зірок. Про це повідомляє Укргідрометцентр.

На сьогоднішню ніч — з 12 на 13 серпня, припадає пік зорепаду. Найкраще «зоряний дощ» буде видно з 22.00 години до опівночі. За годину падатиме до 170 метеорів, тому можна встигнути загадати не одне заповітне бажання падаючій зірці.

Як радять дослідники, щоб побачити зорепад, спочатку треба знайти на небі сузір'я Персея — воно в центрі східної частини неба, трохи вище зоряного скупчення Плеяди.

Щоб побачити «зоряний дощ», не потрібно жодних додаткових приладів. Навіть навпаки — підзорні труби й біноклі обмежать поле зору. Крім того, знавці радять обрати місце подалі від яскравого світла — поле або пагорб підійдуть для спостереження якнайкраще.

Потік Персеїди був відомий ще дві тисячі років тому — про нього говорить китайський літопис, що датується 36 роком н.е. Однак.ю офіційним першовідкривачем вважається математик Адольф Кетле, який повідомив про своє відкриття в 1835 році.

Цей метеорний потік щороку з'являється в серпні з боку сузір'я Персея у час, коли Земля проходить через пиловий слід розбитих комет Свіфта-Туттля. Найдрібніші частинки, розміром з піщинку, згорають в земній атмосфері, утворюючи «зоряний дощ».

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути