chrome firefox opera safari iexplorer

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

07 вересня 2016 о 15:12

Україна настільки різноманітна, що невтомно нас дивує і захоплює. Ми вже радили тобі, куди краще поїхати відпочивати в Карпатах, розповідали, як в Яремче відпочивають зірки, а сьогодні хочемо розповісти тобі найцікавіші факти про Карпати - про місцевість, яку ми так любимо, про нашу гордість і місце, в яке завжди хочеться повертатися.

  • Найбільш високогірний населений пункт — село Випчина Чернівецької області, розташований на висоті 1100 м над рівнем моря.
  • Найбільш високогірне місто — Рахів. Середня його висота становить 820 м над рівнем моря. Цьому місту належить ще один рекорд — найбільший перепад висоти між вулицями — 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої 1000 м.
  • «Найглибша лікарня» — в селі Солотвин Закарпатської області, де понад 200 років видобувають сіль вищої категорії. У 1968 р курортології вирішили використовувати мікроклімат солотвинських копалень для лікування хворих бронхіальною астмою. Тут була відкрита алергологічна лікарня на 250 ліжок. Підземні палати, насичені високодисперсним аерозолем кухонної солі, розташовані на глибині 206 і 282 м від поверхні землі у товщі соляного пласта. Тривалість одного сеансу, на який хворі опускаються за допомогою ліфта, становить приблизно дві години протягом 30 днів. Створити на поверхні землі такі умови, як у цій лікарні, неможливо: тут завжди стала температура (+23 градусів) і вологість повітря (до 40%), висока насиченість атмосфери кухонною сіллю (10 мг на 1 см кубічний), абсолютна тиша, повністю безалергічне середовище, а кількість мікроорганізмів в повітрі в 5 разів менше, ніж у самій стерильною операційній.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

Рахов © wikipedia.org

  • Першою геологічною картою в Україні була геологічна карта Карпат, складена С. Сташицем в 1809 р.
  • Найзначніша палеонтологічна знахідка на території Карпат — місцезнаходження викопної фауни в селищі Старуня (Івано-Франківської обл.), Який став відомий на весь світ. У 1907 р тут випадково знайшли останки тварин кінця льодовикового періоду. У потоку Лукавець Великий в озокеритній шахті на глибині 12,5 м було знайдено мамонта, а трохи глибше — волохатий носоріг, гігантський олень, різні копалини птахів і земноводних. Очевидно, сіль, озокерит, розчин нафти та безкисневі умови багна сприяли консервації тварин. Радіобіологічним способом було встановлено, що носоріг пролежав тут 23 255 ± 775 років.
  • Найбільш високогірна конструкція була встановлена в 1996 році на г. Говерла, на якій розміщено державні символи — жовто-синій прапор і тризуб.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

Говерла © Depositphotos

  • Найвисокогірніше споруда — на вершині гори Піп Іван. Тут знаходиться кам'яна коробка, що була метеоролого-астрономічною обсерваторією. Урочисте відкриття відбулося влітку 1938 Головним астрономічним інструментом був астрограф з діаметром об'єктива 33 см. Під час Другої світової війни цей будинок, відомий як «Білий слон», занепав інуждается у відновленні.
  • Найбільш високогірний готель — готель «Беркут», розташований на Яблуницькому перевалі на висоті 931 м над рівнем моря і побудований в 1968 р.
  • Найдовший тунель — залізничний тунель Бескид на відрізку Скотарське, довжиною 1747 м, споруджений в 1887 р.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

гора Поп Иван © Depositphotos

  • Найбільш високогірне селище — село Випчина Чернівецької області, який знаходиться на висоті 1100 м над рівнем моря.
  • Найвисокогірніше місце праці та наукова споруда — біостаціонар Львівського відділення інституту ботаніки НАН України, який розташований на полонині Пожижевській (1429 м над р.м.). Включає метеостанцію та сніго-лавинную станцію. Побудований в 1899 р.
  • Найбільш високогірний санаторій — в смт. Ворохта Івано-Франківської області на висоті 850 м над рівнем моря.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

тоннель Бескид © flickr.com/peterfenda

  • Найбільший кам'яний залізничний міст знаходиться в смт Ворохта, збудований в 1895 р При загальній довжині 130 м проліт становить 65 м. Це один з найбільших кам'яних мостів у світі.
  • Найбільш високогірна спортивна споруда — неподалік с. Ясіня, де на висоті 1450 м знаходиться спортивно-тренувальна база Драгобрат. Це унікальна карпатська полонина, багатство якої — достаток снігу. Майже завжди тренувальний сезон тут починається в грудні, а закінчується в квітні. А ось в 1993 р лижна підготовка продовжувалася рекордний термін — до 15 липня.
  • Найбільша з високогірних спортивних споруд — комфортабельна спортивно-тренувальна база «Тисовець», що знаходиться поблизу м Сколе на Львівщині, розташована на висоті 1000 м і розрахована на 450 чол.
  • Найбільш високогірний вокзал — станція «Бескид», що збудована на висоті 790 м над р.м.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

Джерело: tochka.net
Розділи: Туристичні новини

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути